Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mestá a obce by mali mať v roku 2022 k dispozícii 5,68 miliardy eur

Pohľad Bratislavu, foto z archívu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrh rozpočtu v časti venovanej sektoru verejnej správy uvádza i predpokladané výdavky dopravných podnikov v zakladateľskej pôsobnosti miest Bratislava, Košice, Prešov, Považská Bystrica a Žilina.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Na zabezpečenie originálnych i prenesených kompetencií majú mať mestá a obce v roku 2022 disponibilný balík v celkovom objeme 5,68 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

"Na bežné výdavky sa rozpočtuje suma vo výške 4,63 miliardy eur, na kapitálové 813 miliónov eur, na výdavkové finančné operácie, ako sú platby úverov či istín, 235 miliónov eur,“ približuje návrh výdavkovej časti rozpočtu pre miestnu samosprávu Ministerstvo financií (MF) SR.

Výdavky na originálne kompetencie samospráv sa podľa návrhu rozpočtujú vo výške 3,49 miliardy eur. Transfer, ktorý sa týka zabezpečenia preneseného výkonu štátnej správy, by mal dosiahnuť 1,14 miliardy eur, jeho hlavná časť vo výške 1,11 miliardy eur sa týka financovania regionálneho školstva.

Pri celkovej sume kapitálových výdavkov (813 miliónov eur) sa predpokladá, že vlastné zdroje zapoja obce a mestá vo výške 535 miliónov eur a zároveň vyčerpajú prijaté kapitálové transfery v sume 278 miliónov eur. "Z toho zdroje na financovanie spoločných projektov EÚ a SR do rozpočtov obcí predstavujú 191 miliónov eur, pričom ide o prostriedky MŠVVaŠ SR vynaložené v rámci plánu obnovy a odolnosti na vytvorenie vzdelávania pre 21. storočie a na inkluzívne vzdelávanie,“ uvádza MF.

Návrh rozpočtu poukazuje tiež na predpokladané výdavky, ktoré sa v roku 2022 spájajú s voľbami do orgánov samosprávy obcí a vyšších územných celkov. Prvýkrát budú komunálne a krajské voľby spojené. Na účely ich zabezpečenia je plánovaná suma 14,7 milióna eur.

Návrh rozpočtu v časti venovanej sektoru verejnej správy uvádza i predpokladané výdavky dopravných podnikov v zakladateľskej pôsobnosti miest Bratislava, Košice, Prešov, Považská Bystrica a Žilina. "Celková výška výdavkov dopravných podnikov v roku 2022 sa predpokladá v sume 280 miliónov eur," uvádza MF. plánované bežné výdavky majú dosiahnuť 199 miliónov eur, kapitálové 73 miliónov eur a výdavky na finančné operácie osem miliónov eur.

"Kapitálové výdavky sa rozpočtujú oproti roku 2021 vyššie o 28,5 milióna eur v súvislosti s očakávaným vyšším zapojením úverových zdrojov a budú smerované prevažne na nákup dopravných prostriedkov a dopravnej technickej infraštruktúry," dodal rezort financií.