Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Mestá sa môžu zapojiť to tretieho ročníka súťaže Enviromesto 2021

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záštitu nad aktuálnym ročníkom prevzal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Bratislava 1. júna (TASR) - Slovenské mestá sa môžu tento rok zapojiť do tretieho ročníka národnej súťaže Enviromesto 2021. Majú ukázať svoj prístup k starostlivosti o mestské životné prostredie. Informovala o tom Michaela Pšenáková, hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), ktorá je organizátorom súťaže. Záštitu nad aktuálnym ročníkom prevzal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Mnohé mestá a obce vyvíjajú v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia úsilie. Na základe vlastných skúseností môžu ostatným priblížiť výhody využívania inovatívnych technológií, či prírode blízkych riešení. Takýto prístup chce podporiť aj súťaž Enviromesto 2021. „V Únii miest sme si vedomí, že klimatická kríza je tu a musíme sa už teraz pripravovať na to, aby sme jej dôsledkom predchádzali a vedeli im čeliť," poznamenal prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

V tomto ročníku súťaže môžu mestá zabojovať o štyri ocenenia v oblastiach prechod na zelené hospodárstvo, ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra, ochrana ovzdušia a adaptácia a zmierňovanie vplyvov zmeny klímy.

Súťaž má podnecovať komunitné vnímanie spolupráce politikov, podnikateľov, škôl, neziskových organizácií a verejnosti v mestách. Generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco priblížil, že do súťaže sa môže zapojiť každé mesto. Hodnotiť sa budú aktivity s environmentálnym vplyvom na mestské prostredie, ktoré samospráva realizovala posledné dva roky do uzávierky prihlášky.

„Mestá, ktoré dbajú na svoje životné prostredie, prinášajú lepší a zdravší život svojim obyvateľom. Cieľom súťaže Enviromesto 2021 je upozorniť na pozitívne príklady slovenských miest. Povedzme samospráve nahlas, že naše mesto, to je predovšetkým prostredie pre náš život," povedal Budaj.

Záujemcovia sa môžu prihlasovať elektronicky od 1. júna do 16. júla 2021 na adresu enviromesto@sazp.sk. Vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdávanie cien sa uskutoční v októbri tohto roka počas národnej konferencie Životné prostredie miest.