Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Metanol zatiaľ zdravie Slovákov neohrozuje

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Foto: TASR

Minister Ľubomír Jhnátek zdôraznil, že kontroly u nás naďalej prebiehajú a medzi ministerstvom a Štátnou veterinárnou a potravinovou správou bola zriadená horúca linka.

Nitra 13. septembra (TASR) – Laboratórne testy u nás zatiaľ nepotvrdili výskyt nebezpečného metanolu vo vodke od českého výrobcu, ktorý je spomínaný v súvislosti s kauzou otráv u našich západných susedov. Potvrdil to dnes v Nitre minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Podľa jeho slov sa v uzatvorených štvorlitrových baleniach vodky od tohto výrobcu žiadny metanol nenašiel. „My sme okamžite zaregistrovali tento problém. Vydal som pokyn Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, aby sa sústredila práve na túto vodku. Kontroly prebiehajú, mapujú sa predajne. Ale v naozaj uzavretých baleniach vodky sa žiaden metanol nenašiel. Problém preto zrejme nevznikol u výrobcu. Možno sa tu jedná o nejakú nekalú konkurenciu, alebo o snahu privyrobiť si v tých prevádzkach, kde sa táto vodka predávala,“ informoval Jahnátek.

Zároveň zdôraznil, že kontroly u nás naďalej prebiehajú a medzi ministerstvom a Štátnou veterinárnou a potravinovou správou bola zriadená horúca linka. „Zatiaľ však nemáme žiadnu správu o tom, že by bol niekde zaznamenaný výskyt metanolu v tejto vodke. Uvidíme, čo ukáže najbližšia budúcnosť,“ dodal Jahnátek.