Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Meteorológovia upozorňujú na poľadovicu i tvorbu snehových závejov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji počas celého dňa platí aj výstraha pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Bratislava 20. decembra (TASR) - V pondelok ráno treba na celom území Slovenska počítať s poľadovicou. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

"Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," priblížil SHMÚ.

V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji počas celého dňa platí aj výstraha pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Meteorológovia tiež varujú pred vetrom na horách, ktorý môže nárazovo dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," spresnil SHMÚ.

SSC: V okrese Myjava sa na cestách tvorí poľadovica


Cesty na Slovensku sú zjazdné, vodiči by mali zvýšiť pozornosť na cestách v okrese Myjava, kde sa tvorí poľadovica. Cestári tiež upozorňujú na silný až nárazový vietor v okolí Bratislavy a Liptovských Matiašoviec. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke zjazdnost.sk.

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest, ako aj cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je suchý až mokrý okrem D3 Čadca - Svrčinovec - Skalité, kde je vrstva kašovitého snehu do dvoch centimetrov.

Cestári upozorňujú na uzáveru horského priechodu (HP) Donovaly pre dopravu nad desať metrov celkovej dĺžky. Vodiči by tiež mali dať pozor na HP Čertovica a Besník a na ceste III/2387 Šumiac, kde sa podľa SSC tvoria snehové jazyky a záveje.

V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sa na cestách môže miestami vyskytovať čerstvý, kašovitý až utlačený sneh do troch centimetrov. "V úseku cesty II/584 Srdiečko - Bystrá je utlačený sneh hrúbky štyroch až piatich centimetrov," priblížilo SSC. Na cestách v okresoch Snina a Humenné je vrstva čerstvého snehu do piatich centimetrov. Na cestách III. tried v obvode Polkanová sa podľa SSC miestami nachádza zľadovatený sneh.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý okrem HP Branisko, Šturec, Fačkov, Besník, Vernár, Klenov, Podspády, Čertovica, Makov, Javorník, Príslop, Štós, Huty, Súľová, Grajnár, Dobšiná, kde je na vozovkách miestami čerstvý, kašovitý až utlačený sneh. Na HP Vrchslatina a Donovaly je zľadovatený sneh do dvoch centimetrov.