Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Meteorológovia upozorňujú na vietor na horách vo viacerých okresoch

Na snímke veterný rukáv - ukazovateľ smeru vetra. Bratislava, 1. októbra 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

V Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji môže v pondelok na horách silnejšie zafúkať. Vietor môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu (km/h).

Bratislava 9. januára (TASR) - V Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji môže v pondelok na horách silnejšie zafúkať. Vietor môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu (km/h). Meteorológovia v tejto súvislosti vydali pre viaceré okresy výstrahu druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Výstraha platí v pondelok do 12.00 h pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Ružomberok, Banská Bystrica a Brezno. V okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Turčianske Teplice zase platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. Vietor tam môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 70 až 85 km/h.

Veternejšie mimo hôr môže byť v okresoch Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Pre ne vydali meteorológovia výstrahy prvého stupňa pred vetrom. Jeho rýchlosť môže dosiahnuť v priemere 45 km/h.

Meteorológovia upozorňujú tiež na hmlu vo viacerých okresoch v Banskobystrickom a Košickom kraji. Jej dohľadnosť má byť 50 až 200 metrov. Znížená dohľadnosť podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.