Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Meteorológovia: Záver novembra sprevádzalo veľa teplotných inverzií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Stav pôdnej vlahy a sucha sa zhoršuje na severozápade Slovenska.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Druhá a tretia dekáda novembra priniesla veľa teplotných inverzií. Maximálne denné teploty na Chopku či na Štrbskom plese dosahovali rekordné hodnoty. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

V stredu (25. 11.) dosiahla denná teplota na Chopku 5,9 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord z roku 1958 a 2012. SHMÚ doplnil, že o deň neskôr bola na Štrbskom plese nameraná teplota vzduchu 12,3 stupňa Celzia a prekonaný bol rekord z roku 1970. Meteorológovia upozornili, že v rovnakom čase, keď boli na Štrbskom plese rekordné teploty, v Gánovciach pri Poprade boli mínus štyri stupne Celzia.

"V priebehu posledného novembrového víkendu sa ochladilo a na severnom, severovýchodnom a východnom Slovensku snežilo prechodne tak výdatne, že sa tam vytvorila snehová pokrývka," dodal SHMÚ s tým, že na väčšine východného Slovenska to bola prvá snehová pokrývka v začínajúcej sa zimnej sezóne. "Celkom určite bude takáto prestávka dlhšia ako rok v Bratislave na letisku, pretože tam naposledy zaznamenali snehovú pokrývku hrubú aspoň jeden centimeter 1. decembra 2019," informoval ústav.

Stav pôdnej vlahy a sucha sa zhoršuje na severozápade SR. "Zhoršenie nastáva najmä v povrchovej vrstve, kde je mierne sucho už na 13 percentách plochy a v oblasti Považia je už lokálne až výnimočné sucho," upozornili. Deficit pôdnej vlahy do mínus 20 milimetrov je približne na jednej štvrtine územia SR.

Stav podľa monitoringu meteorologického sucha indikuje, že v SR aktuálne prevažujú normálne až veľmi suché podmienky. "SPEI index klesol pod hranicu mínus dva len v Banskej Štiavnici a SPI index je pod hodnotou mínus dva v Oravskej Lesnej. Deficit zrážok za posledných 90 dní je mínus štyri milimetre v Orechovej a mínus sedem milimetrov v Medzilaborciach," ozrejmili meteorológovia s tým, že v ostatných staniciach je nadbytok zrážok.