Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Meteorológovia: Silnejšie zafúka, podvečer bude na horách víchrica

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Pre väčšinu územia platí od rána výstraha prvého stupňa. Týka sa takmer všetkých krajov, s výnimkou Trnavského a Košického kraja.

Bratislava 1. februára (TASR) - Na Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Pre väčšinu územia platí od rána výstraha prvého stupňa. Týka sa takmer všetkých krajov, s výnimkou Trnavského a Košického kraja. Vietor tu podľa meteorológov môže dosiahnuť v nárazoch 65 - 70 km/h, priemerná rýchlosť sa môže pohybovať okolo 45 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje SHMÚ.

Výstraha SHMÚ.
Foto: SHMÚ


Podvečer sa môže rýchlosť vetra zvýšiť najmä v oblasti hôr na severe stredného Slovenska. V nárazoch môže vietor dosiahnuť rýchlosť 125-160 km/h, v priemere 90 km/h, čo predstavuje víchricu. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," podotýka SHMÚ.

Výstraha druhého stupňa bola vydaná pre okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Tvrdošín, Banská Bystrica a Brezno. Predbežne platí od piatka od 18. h do soboty (2.2.) do 18. h.

Na slovenských cestách si treba dávať naďalej pozor aj na poľadovicu. Obozretnejší by mali byť vodiči obzvlášť v Nitrianskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Výstraha predbežne platí do piatka do 18. h.

Podľa Slovenskej správy ciest (SSC) by mali byť momentálne zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I. až III. triedy a tiež horské priechody. Podľa portálu zjazdnosť.sk si však treba dávať pozor na hmlu s dohľadnosťou do 50 m v okolí Banskej Štiavnice, viditeľnosť do 100 m je hlásená v oblasti Štósu. Opatrne treba jazdiť aj na ceste II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v oblastiach Levoča, Stakčín, Makov, Turčianske Teplice, Budatín, Martin, Žilina, Rajec a Belá, kde je na vozovke zľadovatený sneh.

Vo vysokohorskom teréne je druhý lavínový stupeň, popoludní hrozba stúpne


Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí platí v piatok dopoludnia mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Popoludní sa vplyvom silného južného vetra lavínová hrozba zvýši na tretí stupeň. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Dodal, že vplyvom dlhodobo nízkych minulotýždňových teplôt sa v snehovom profile vytvorili nestabilné vrstvy, na ktoré silný vietor navieva sneh do dosiek a vankúšov. Nebezpečné sú hlavne svahy a žľaby severných a severovýchodných orientácií. "Uvoľnenie doskových lavín, najmä v uvedených expozíciách, je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Súčasne možno spôsobiť odtrh aj z veľkej vzdialenosti vplyvom vysokého pnutia v snehovej pokrývke, ktoré vytvoril vietor. Bezprostredne po snežení a počas sobotňajšieho (2.2.) oteplenia sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny stredných rozmerov," upozornil.

Ráno prevládalo v horských oblastiach Slovenska zamračené počasie, teploty dosahovali od mínus 12 stupňov Celzia v najvyšších polohách po mínus šesť stupňov v podhorí. Fúkal silný južný vietor. Za poslednú periódu sneženia pripadlo od desať do 25 centimetrov nového snehu.