Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort financií sa zatiaľ k žiadosti regiónov ohľadom pomoci nevyjadrí

Na archívnej snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Združenie miest a obcí Slovenska v pondelok vyzvalo vládu SR, aby bezodkladne preplatila náklady spojené s celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou. Pre TASR to uviedol tlačový odbor rezortu v reakcii na pondelkovú tlačovú konferenciu združenia s tým, že prichádza v čase, keď neboli ani spracované všetky žiadosti samospráv.

MF poznamenalo, že je v tomto štádiu predčasné sa k tomu vyjadrovať, pretože vzťahy medzi štátom a samosprávami sú komplexné a nezakladajú sa len na tomto druhu finančnej výpomoci.

„V tomto smere je tiež vhodné zdôrazniť, že o možnom odpustení pôžičky by na základe zmluvných a zákonných podmienok musela rozhodnúť vláda SR," uviedlo ministerstvo. Pri pôžičkách pre samosprávy sa podľa slov rezortu počíta s odkladom splátok, pričom prvé budú musieť realizovať v roku 2024.

„Stále však platí, že v prípade toho, že sa obce v budúcnosti zapoja do plánovanej reformy samospráv, budú môcť byť tieto pôžičky zmenené na granty," poznamenal.

Na otázku TASR, či bude mať štát dostatok financií aj na preplatenie nákladov samospráv pri plošnom testovaní rezort odpovedal, že je pripravený sa aktívne podieľať na takomto financovaní. Zároveň deklaroval, že si prostredníctvom novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2020 vytvoril finančný priestor na úhradu nevyhnutných nákladov na základe vtedy známych predpokladov.

„MF SR monitoruje vývoj verejných financií na pravidelnej báze, aby finančná pozícia odrážala najaktuálnejšie dáta," dodal tlačový odbor. Preplatenie nákladov miest a obcí súvisiacich ešte s prvou vlnou pandémie podľa slov MF spadá do kompetencie Ministerstva vnútra (MV) SR. „Podľa našich informácii robilo aj zber relevantných údajov za týmto účelom," uviedlo MF.

ZMOS v pondelok vyzval vládu SR, aby bezodkladne preplatila náklady spojené s celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19. Šéf združenia Branislav Tréger zároveň zdôraznil, že doposiaľ neboli uhradené ani náklady súvisiace s prvou vlnou pandémie. ZMOS tiež žiada, aby sa bezúročné pôžičky, ktoré boli samosprávam ponúknuté, stali transferom. Namiesto pôžičky chce dotáciu.