Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rektor STU sa snaží udržať odchádzajúcich pracovníkov

Na archívnej snímke rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Fikar plánuje vystúpiť na zasadnutí Akademického senátu STU v pondelok 29. júna s vyhlásením a návrhmi riešenia situácie.

Bratislava 24. júna (TASR) – Rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Miroslav Fikar hľadá s dekanom Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU Ivanom Kotuliakom také riešenie, aby viac ako 20 zamestnancov, avizujúcich odchod z fakulty, neodišlo.

„Urobím všetko preto, aby sa toto nestalo a aby sme pre študentov ďalej zachovali kvalitu štúdia, na ktorú boli zvyknutí," povedal rektor. Ako uviedol, s dekanom rokuje každý deň a hľadajú vhodné riešenie.

„Došlo k výraznému naštrbeniu mojej dôvery k manažérskym schopnostiam dekana, keďže sa mu nepodarilo udržať kvalitu, na ktorú boli študenti zvyknutí," povedal. Ako doplnil, prestíž fakulty už utrpela. „My sa teraz snažíme nájsť riešenia, ktoré to budú minimalizovať," uviedol rektor.

Fikar plánuje vystúpiť na zasadnutí Akademického senátu STU v pondelok 29. júna s vyhlásením a návrhmi riešenia situácie.

Na FIIT STU v Bratislave končí 26 zamestnancov fakulty, pričom ide o dve tretiny všetkých profesorov a docentov, viacerých garantov či spolugarantov študijných programov. Dôvodom sú nezhody s dekanom FIIT, ktoré trvajú už niekoľko mesiacov. Rektor STU a predseda Akademického senátu STU Marián Peciar deklarujú, že budú spoločne hľadať spôsob, ako zabrániť rozvratu FIIT STU s cieľom stabilizácie pomerov na fakulte. Rovnako chcú zabrániť hrozbe úpadku kvality vzdelávania a ochrániť reputáciu i dobré meno STU.

Avizovanému odchodu zamestnancov predchádzali niekoľkomesačné spory na fakulte. Tie sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývalá dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila. Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku začiatkom letného semestra 17. februára a štrajkovala každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom. Problémom na fakulte je aj Akademický senát FIIT STU.