Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Hlivák nekonkretizoval dôvody stiahnutia návrhu na vymenovanie Bugalu

Na archívnej snímke Miroslav Hlivák. Foto: TASR Martin Baumann

Deklaroval, že ide o jeho iniciatívu, svoje rozhodnutie však zdôvodniť nechcel.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák v stredu požiadal o stiahnutie svojho návrhu na vymenovanie podpredsedu úradu Juraja Bugalu z rokovania vlády. Dôvody tohto rozhodnutia nekonkretizoval.

"Požiadal som dnes pána premiéra o stiahnutie tohto bodu prerokovania. O ďalšom svojom rozhodnutí vás budem informovať," ozrejmil Hlivák. Deklaroval, že ide o jeho iniciatívu, svoje rozhodnutie však zdôvodniť nechcel.

Predseda ÚVO sa nevyjadril ani na novinársku otázku, či mu bolo známe pozadie tohto kandidáta, alebo či sa nominácia Bugalu znovu vráti na stôl. "Vediem naozaj otvorenú komunikáciu úradu, vrátane tejto personálnej nominácie. Myslím, že k tomu pristupujem zodpovedne. Zvolal som brífing, kde som nomináciu oznámil a dnes som urobil rozhodnutie, o ktorom vás naozaj verejne a transparentne informujem," skonštatoval Hlivák.

Návrh na vymenovanie Bugalu za podpredsedu ÚVO predložil predseda úradu na rokovanie vlády v piatok (17. 8.). Jeho výber vzišiel z niekoľkomesačných rokovaní s kandidátmi, ktorých bolo podľa Hliváka do desať. "Pre mňa pri týchto rokovaniach bolo kľúčové, aby sa kandidát stotožnil s filozofiou vedenia Úradu pre verejné obstarávanie, ktorú momentálne na úrade presadzujem," priblížil na piatkovom (17. 8.) brífingu s tým, že ide o budovanie nezávislého kontrolného orgánu, ktorý pri svojich rozhodnutiach dbá na odbornosť a nestrannosť.

Funkcia podpredsedu ÚVO je spojená aj s členstvom v Rade ÚVO ako odvolacieho orgánu. Ako uviedol Hlivák na brífingu, za dôležité považoval aj to, aby sa kandidát prihlásil k transparentnému rozhodovaniu v rade. Podľa neho zvolený kandidát takýto záväzok prijal.