Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mikas: Uplynulá chrípková sezóna bola bez celoštátnej epidémie

Na archívnej snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vysoký percentuálny nárast mohol byť podľa Mikasa zapríčinený tým, že hlásenia aj laboratórna diagnostika na výskyt ARO a CHPO boli predtým v dôsledku pandémie výrazne utlmené.

Bratislava 10. júna (TASR) - Chrípková sezóna 2021/2022 bola bez celoštátnej epidémie. Lokálne epidémie sa vyskytli len v okresoch Kysucké Nové Mesto, Komárno, Levice, Žilina a Zlaté Moravce. Uviedol to hlavný hygienik Ján Mikas.

Chorobnosť na chrípku a akútne respiračné ochorenia v porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou vzrástla, počet akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpol o takmer 190 percent a počet prípadov chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) o 260 percent.

Vysoký percentuálny nárast mohol byť podľa Mikasa zapríčinený tým, že hlásenia aj laboratórna diagnostika na výskyt ARO a CHPO boli predtým v dôsledku pandémie výrazne utlmené. Poukázal na to, že v súčasnosti došlo k návratu sentinelového monitoringu.

Hlavný hygienik tiež upozornil, že sa čiastočne uvoľnili protipandemické opatrenia. "Tie sa počas chrípkovej sezóny 2020/2021 značne podieľali na zamedzení šírenia všetkých respiračných ochorení, nielen ochorenia COVID-19," ozrejmil.

Najvyššiu chorobnosť na ARO Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) evidoval u skupiny vo veku nula až päť rokov, ochorelo 240.210 detí v danom veku. Najnižšiu chorobnosť zaznamenali vo vekovej skupine 60 a viac rokov, v danej skupine išlo o 92.068 ochorení. Najvyššia chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine nula až päť rokov (13.707), najnižšia u 60-ročných a starších (5568).