Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Mikulec a Rakušan chcú posilniť hliadky pri hraniciach

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO), archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ako pripomenul Mikulec, Slovensko, Česko aj ďalšie krajiny Európy trpia tzv. sekundárnou migráciou.

Bratislava/Brno 8. septembra (TASR) - Policajné hliadky na slovenskej i českej strane hranice sa majú posilniť. Cieľom je zabezpečiť kontrolu nad zvýšeným počtom prichádzajúcich migrantov a zároveň sa vyhnúť zavedeniu hraničných kontrol. Minister vnútra SR Roman Mikulec a Českej republiky Vít Rakušan o tom informovali po stredajšom (7. 9.) bilaterálnom rokovaní v Brne. Spoločné kroky majú koordinovať aj s Maďarskom a Rakúskom.

Ministri sa podľa Rakušana zhodli na tom, že v súvislosti s nárastom migrantov v Európe neexistuje žiadne jednoduché ani národné riešenie. "Chceme spolupracovať s Maďarskom i Rakúskom a chceme hľadať riešenie, ktoré bude spočívať napríklad aj v tom, že posilníme funkciu Frontexu aj v týchto častiach Európy. Chceme pracovať na tom, aby sme dôsledne boli schopní aj v spoločných hliadkach strážiť hranice medzi našimi štátmi tak, aby nebolo nutné znova zavádzať hraničné kontroly," uviedol s dodatkom, že si vážia existenciu schengenského priestoru.

Ako pripomenul Mikulec, Slovensko, Česko aj ďalšie krajiny Európy trpia tzv. sekundárnou migráciou. Ľudia, ktorí prichádzajú, teda nechcú v daných krajinách zostať. "Európska komisia musí byť oveľa aktívnejšia aj v uplatňovaní readmisných dohôd (upravujú podmienky odovzdávania a preberanie osôb, ktoré vstúpili alebo sa zdržiavajú na území členského štátu nelegálne, pozn. TASR) s tretími krajinami, pretože potrebujeme riešiť migračnú krízu v krajinách, kde vzniká," apeloval. Zdôraznil potrebu o téme hovoriť na pôde Európskej únie. Rovnako sa ňou chce zaoberať aj v rámci V4, v ktorej Slovensko aktuálne predsedá.