Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mikulec aj Matovič chcú exemplárne tresty za alkohol za volantom

Na bratislavskej Zochovej ulici narazilo v nedeľu krátko po 22.15 h auto do zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD). Nehoda si podľa doterajších informácií vyžiadala štyroch mŕtvych a sedem zranených. Na snímke policajtky na mieste dopravnej nehody na Zochovej ulici v pondelok 3. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Matovič navrhne na pondelkovej koaličnej rade, aby auto, v ktorom pristihnú vodiča s jedným a viac promile alkoholu, prepadlo v prospech štátu.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) avizuje v súvislosti s nedeľnou (2. 10.) tragickou nehodou na zastávke MHD v centre Bratislavy návrh na nekompromisné tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. S exemplárnymi trestami pre opitých vodičov sa stotožňuje aj šéf hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Na pondelkovú koaličnú radu chce priniesť vlastný návrh.

"Zvolám pracovnú skupinu a následne predložím koaličným partnerom návrh, aby boli nekompromisné tresty pre jazdu pod vplyvom alkoholu. Nevinné ľudské životy pre opitých za volantom nesmú vyhasínať," skonštatoval Mikulec na sociálnej sieti.



Minister vnútra už o problematike hovoril aj s premiérom a ministrom spravodlivosti. Nevylúčil vyššie trestné sadzby za jazdu pod vplyvom alkoholu či ďalšie opatrenia. Vedel by si predstaviť napríklad doživotné odobranie vodičského oprávnenia, prípadne aj odobranie vozidlá, ako navrhuje Matovič. Dodal, že pri väčšom počte obetí hrozí už teraz trest sedem až 12 rokov väzenia. Podporí akékoľvek návrhy, ktoré prispejú, aby sa podobným tragédiám zamedzilo. Návrhy opatrení dal vypracovať aj dopravnej polícii. Privíta tiež akékoľvek konštruktívne návrhy z odbornej obce. Apeluje na ľudí, aby si pod vplyvom alkoholu nesadali za volant.

Matovič navrhne na pondelkovej koaličnej rade, aby auto, v ktorom pristihnú vodiča s jedným a viac promile alkoholu, prepadlo v prospech štátu. Rovnako sa má postupovať aj v prípade, ak bude auto požičané. "Zadržané autá pôjdu následne do verejnej dražby a z výťažku sa bude financovať odškodnenie obetí a ich príbuzných," načrtol šéf vládneho hnutia.




V centre Bratislavy narazilo v nedeľu v noci auto s opitým vodičom do zastávky mestskej hromadnej dopravy. Nehoda si podľa záchranárov vyžiadala štyroch mŕtvych, ďalší sú ťažko zranení. Polícia žiada svedkov tragickej nehody, aby sa jej prihlásili.

Policajný prezident Štefan Hamran informoval, že vinníkovi nehody namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom.