Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mikulec: Do SR momentálne prichádza viac migrantov z ČR než z Maďarska

Na snímke policajti a dopravná značka Stop polícia na hraniciach medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín vo štvrtok 29. septembra 2022. Česko aj Rakúsko zaviedli dočasné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskom od polnoci zo stredy na štvrtok. Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Policajné hliadky sú podľa Mikulca posilňované na základe aktuálnej situácie.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Na Slovensko momentálne prichádza viac migrantov z Čiech než z Maďarska. Skonštatoval to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že je potrebné o tom aktívne komunikovať s českou stranou. "Nemôžeme fungovať takýmto spôsobom, keď readmisná dohoda nie je dodržiavaná," uviedol po stredajšom rokovaní vlády.

Priblížil, že rokovania s Českom pokračujú, na budúci týždeň sú podľa jeho slov zvolané rokovania na expertnej úrovni. Mikulec tiež komunikuje so zástupcami Európskej komisie. "Riešime tieto veci na úrovni EÚ, lebo potrebujeme zabezpečiť vonkajšiu hranicu schengenu. Ak sa to podarí, potom nepotrebujeme mať také vnútorné opatrenia, aké máme teraz na hraniciach," podotkol.

Počty prichádzajúcich migrantov sa podľa jeho slov denne menia. "Snažíme sa o nich postarať, nechcú zostať na Slovensku, často nechcú ani prijať pomoc, ktorá im je ponúknutá. Za každých okolností sa chcú dostať ďalej a skončiť v Nemecku," ozrejmil Mikulec.

Deklaruje, že v stanovom mestečku, ktoré MV buduje v Kútoch, sú pre migrantov zabezpečené základné veci ako napríklad jedlo či lekárska pomoc. "Prebieha rokovanie s mimovládnym neziskovým sektorom, za účasti splnomocnenca vlády Filipa Vagača a sekcie krízového riadenia MV SR. Prebieha konsolidačná debata, akým spôsobom budú pomáhať tieto organizácie," doplnil.

Policajné hliadky sú podľa Mikulca posilňované na základe aktuálnej situácie. "Práve preto, že síl a prostriedkov je obmedzený počet, požiadali sme o pomoc aj ozbrojené sily," uviedol. Vláda v stredu schválila možnosť využiť denne do 100 príslušníkov na pomoc policajnému zboru. "Spoločné hliadky budú na posilnenie v regiónoch, kde je to potrebné," doplnil.

Nevie, či bude v budúcnosti treba denne viac príslušníkov ozbrojených síl. "Boli by sme radi, aby to nebolo potrebné, preto vyvíjame všetko potrebné úsilie na to, aby sa zlepšila situácia na vonkajšej hranici a aby sa zmiernil prílev, ktorý ide z maďarsko-srbskej hranice," skonštatoval s tým, že dôležitú úlohu hrajú aj rokovania EÚ so Srbskom a Tureckom.