Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Mikulec: Fico môže podávať návrhy na moje odvolanie aj každý deň

Na archívnej snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR Jakub Kotian

Opozičný Smer-SD v piatok podáva opätovný návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej chce odvolávať ministra vnútra Mikulca.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Opozičný poslanec Robert Fico (Smer-SD) môže podávať návrhy na moje odvolanie pokojne aj každý deň, tvrdí minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Fico sa podľa neho prostredníctvom kampane proti jeho osobe snaží zviditeľniť. Koaličné strany SaS a Za ľudí hovoria v súvislosti s avizovaným návrhom na vyslovenie nedôvery o "fraške" a "divadelnom predstavení". Poukazujú na to, že daný bod je na programe riadnej septembrovej schôdze. Uviedli to pre TASR v reakcii na Smer-SD.

"Zdá sa, že štvavá mediálna kampaň voči osobe ministra vnútra je pre neho (Fica) posledné týždne prakticky jediným nástrojom, ako sa zviditeľniť. Napriek týmto politickým hrám sa sústredím na zlepšovanie výsledkov rezortu smerom navonok aj dovnútra. Aj po roku a pol ešte naprávame to, čo oni napáchali," vyhlásil Mikulec. Stanovisko TASR poskytla riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová.

Strana SaS na margo odvolávania vyhlásila, že sa "nebude podieľať na tejto fraške". "Odvolávanie Romana Mikulca je naplánované na riadnu septembrovú schôdzu, nevidíme preto dôvod, aby sme robili z parlamentu divadlo, len pre to, že Robert Fico nemá inú agendu a namiesto predkladania zákonov, ktoré by pomohli občanom Slovenska, rieši len odvolávanie ministra vnútra," skonštatoval hovorca strany Ondrej Šprlák.


Podľa strany Za ľudí stihli predstavitelia strany Smer za posledný mesiac ešte viac rozdeliť a polarizovať spoločnosť. "Ich jedinou agendou je každý týždeň podávať návrh na odvolanie ministra Mikulca a pritom dobre vedia, že tento bod programu rokovania Národnej rady SR je naplánovaný na riadnu schôdzu už o pár dní. Namiesto toho, aby sa ľuďom ospravedlnili za to, kam našu krajinu za 12 rokov bačovania doviedli, snažia sa stále robiť len divadelné predstavenia," uviedlo tlačové oddelenie strany. Dodali, že nemajú čas zaoberať sa ich "malichernými hrami a túžbou po pozornosti", keďže musia riešiť problémy a chyby, ktorých sa za roky vlády dopustili.

Hnutie OĽANO reagovalo, že Smer-SD si našiel záľubu v rôznych "ukričaných" aktivitách. "Asi len človek s charakterovou výbavou Roberta Fica sa môže dnes zavzdušňovať nad úrovňou právneho štátu, keď práve on a jeho partia dopustili absolútny rozvrat spravodlivosti a prerastanie mafie na štát, o čom dnes hromadne vypovedajú aj ich vlastní nominanti. Namiesto toho, aby prejavili minimálnu súdnosť a pokoru, si však predstavitelia strany Smer našli záľubu v obťažovaní verejnosti rôznymi ukričanými aktivitami, na ktoré, samozrejme, nebudeme obšírnejšie reagovať," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Sme rodina tento návrh vníma ako "vybíjanie si politických bodov strany Smer-SD". Ako ďalej koaličné hnutie uviedlo v reakcii pre TASR, zároveň vníma možné pochybenia vo vedení ministerstva vnútra, ktoré je potrebné vysvetliť.

Opozičný Smer-SD v piatok podáva opätovný návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej chce odvolávať ministra vnútra Mikulca. Informoval o tom na tlačovej konferencii šéf strany Robert Fico. Kritizuje koalíciu za obštrukcie, keď opätovne neumožnila odvolávanie Mikulca v parlamente. Podľa rokovacieho poriadku musí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolať schôdzu do siedmich dní.