Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mikulec: Hamran by sa mohol stať policajným prezidentom od 1. apríla

Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a dočasne poverený prezident a kandidát na prezidenta Policajného zboru SR Štefan Hamran sa rozprávajú pred vypočutím kandidáta na funkciu prezidenta Policajného zboru SR na Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť v Bratislave 21. marca 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kandidáta na policajného prezidenta navrhuje po minuloročnej novele zákona minister. Po verejnom vypočutí pred výborom Národnej rady (NR) SR ho môže vymenovať do funkcie.

Bratislava 21. marca (TASR) - Štefan Hamran by sa mohol stať policajným prezidentom od 1. apríla. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) o tom informoval v pondelok po Hamranovom verejnom vypočutí pred parlamentným brannobezpečnostným výborom. Hamran v súčasnosti pôsobí vo funkcii na základe dočasného poverenia.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka, ktorý na vlastnú žiadosť vo funkcii skončil 15. septembra 2021. Koncom septembra minister poveril vedením Hamrana, ktorý v predchádzajúcej voľbe na post šéfa polície neuspel.



Kandidáta na policajného prezidenta navrhuje po minuloročnej novele zákona minister. Po verejnom vypočutí pred výborom Národnej rady (NR) SR ho môže vymenovať do funkcie. Zároveň dostal právomoc bez udania dôvodu šéfa polície odvolať.

Na pondelkovom verejnom vypočutí sa zúčastnil iba jeden zástupca opozície, nezaradený poslanec Ondrej Ďurica. Podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená), pôsobiaca v mimoparlamentnom Hlase-SD, na tlačovej konferencii svoju neúčasť zdôvodnila tým, že vypočutie je iba formalitou. Minister bol podľa nej už rozhodnutý.

Minister zatiaľ nespresnil, kedy predloží výboru aj návrh na neobsadený post riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. "Je tam zastupujúci riaditeľ, ktorý funguje, a momentálne ja som s tým spokojný," povedal Mikulec.