Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mikulec má dôveru hnutia OĽANO aj strany Za ľudí

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR Jakub Kotian

Neprítomnosť opozičných poslancov podľa Šeligu svedčí o tom, že s Mikulcom až taký problém nemajú a jeho meno používajú len na to, aby vzbudzovali pozornosť verejnosti.

Bratislava 26. júla (TASR) – Hnutie OĽANO stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO), deklaroval predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš. Mikulec má aj dôveru koaličnej strany Za ľudí, ako skonštatoval jej poslanec Juraj Šeliga. Uviedli to v pondelok po tom, ako sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministra, ktorú iniciovala opozícia.

„Hnutie OĽANO stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom, ktorí vykonáva svoju prácu profesionálne, garantuje nezávislosť vyšetrovania a preto nevidíme žiadny dôvod na jeho odvolanie,“ vyhlásil Šipoš. Dôveru OĽANO má zatiaľ aj policajný prezident Peter Kovařík.

Opozičný Smer-SD ani nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD podľa Šipoša sami neveria tomu, čo navrhujú. Odvolávanie ministra označil za ich zúfalé pokusy, aby zastavili vyšetrovanie korupčných káuz. Ako podotkol Šipoš, vyšetrovania smerujú stále bližšie k bývalým vysokým funkcionárom.

Na snímke vľavo podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽANO) ukončuje schôdzu NRSR pre nedostatok poslancov. Vpravo predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Neprítomnosť opozičných poslancov podľa Šeligu svedčí o tom, že s Mikulcom až taký problém nemajú a jeho meno používajú len na to, aby vzbudzovali pozornosť verejnosti. Poslanci strany Za ľudí sa podľa neho ospravedlnili, keďže nie sú za odvolanie Mikulca. „Neurobil nič také, za čo by mal odstúpiť,“ komentoval.

Prípadné pochybnosti či otázniky sa majú podľa Šeligu riešiť najprv na koaličnej rade. Mikulca nepovažuje za slabého ministra. Mohlo by sa to však zmeniť, ak by sa situácia v polícii stupňovala a minister Mikulec by nijako nezasiahol, a to napríklad navrhnutím odvolania policajného prezidenta. Zdôraznil, že polícia musí komunikovať otvorene, aby nevznikali pochybnosti o zákonnosti jej postupov.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) i Šeliga uvítajú tiež zmenu legislatívy, ktorá by posilnila kompetencie ministra pri policajnom prezidentovi. Grendel avizoval, že OĽANO takýto zákon pripravuje.

Podporu Mikulcovi v nedeľu (25. 7.) vyjadrila aj koaličná SaS. Hnutie Sme rodina má k nemu i policajnému prezidentovi Kovaříkovi výhrady, chce zvolať mimoriadne zasadnutie koaličnej rady.

Odvolávanie ministra vnútra sa posunulo na septembrovú riadnu schôdzu. V rokovacej sále Národnej rady (NR) SR ani po prestávke nebol dostatok poslancov, parlament tak nebol uznášaniaschopný.