Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mikulec: Návrh novely má napraviť krivdy z minulosti v polícii

Na snímke druhý sprava dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec a vpravo prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran počas vyprevádzania skupiny príslušníkov Policajného zboru na maďarsko-srbskú hranicu 9. januára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Saková kritizovala, že dočasne poverená vláda rieši cez poslanecký návrh reorganizáciu Policajného zboru.

Bratislava 20. januára (TASR) - Poslanecký návrh novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru má za cieľ riešiť problémy Policajného zboru, vytvoriť priestor pre prijímanie nových príslušníkov a napraviť krivdy z minulosti. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti v súvislosti s kritikou svojej predchodkyne v rezorte a súčasnej nezaradenej poslankyne Denisy Sakovej.

Za vlád Smeru-SD vznikli podľa Mikulca rôzne útvary a oddelenia "pre vyvolených" len preto, že boli spriaznení s "našimi ľuďmi". "Máme napríklad oddelenia, kde jeden funkcionár riadi jedného referenta, jeden funkcionár riadi dvoch referentov a podobne," načrtol. Ako poukázal, kým v Policajnom zbore riadi jeden funkcionár v priemere 8,4 policajtov, v zahraničí je to od 12 do 20 policajtov.

Potvrdil zámer zredukovať počet funkcionárskych miest. Poslanecký návrh ich navrhuje znížiť o približne tretinu. Posilniť sa tak majú pozície policajtov vo výkone. "Cieľom je posilniť výkon a zachovať len nevyhnutný počet riadiacich pracovníkov, na ktorých bude kladený dôraz na kvalitu, a preto som toho názoru, že je potrebné zvýšiť príplatky za riadenie," uviedol Mikulec.

Upozornil tiež, že príplatky za riadenie sa týkajú takmer 2500 policajných funkcionárov, nielen najvyšších. Pôvodne nastavený systém policajného odmeňovania bol podľa neho postupne deformovaný tak výrazne, že dnes už nereflektuje na aktuálne potreby. Poukázal napríklad na situácie, keď má nadriadený nižší služobný príjem ako jeho podriadený, pri rovnakom či často väčšom počte odslúžených hodín. Spôsobuje to podľa neho odchody skúsených policajtov z kľúčových pozícií.

Poslanci OĽANO navrhujú v novele opäť prijímať do Policajného zboru uchádzačov od 18 rokov. Zrušiť sa má štátna služba kadeta. Paušálny príplatok za nerovnomernosť času služby sa má nahradiť premenlivým príplatkom, ktorý má byť spravodlivejší, keďže sa bude vyplácať za skutočne odslúžené hodiny počas dní pracovného pokoja či v noci. Zvýšiť sa má aj rozpätie príplatku za riadenie.

Saková kritizovala, že dočasne poverená vláda rieši cez poslanecký návrh reorganizáciu Policajného zboru. Zarazilo ju zvyšovanie hornej hranice riadiacich príplatkov. Ako skonštatovala, očakávala skôr motiváciu pre policajtov na miestach, kde chýbajú. Poukázala aj na stanovisko ministerstva financií k poslaneckému návrhu, ktoré upozornilo, že zníženie riadiacich funkcií môže mať za následok zvýšenú odchodovosť policajtov do výsluhového dôchodku, čo môže mať negatívny vplyv na výdavky Ministerstva vnútra SR.