Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mikulec: Nedokážem pochopiť ľudí, ktorí hádžu po policajtoch vajíčka

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR Jakub Kotian

Polícia podľa ministra vnútra čelí už vyše roka extrémnemu tlaku a miesto podpory a pochvaly sa im často dostáva urážok, nadávok a osočovania od ľudí, ktorých životy sa snažia chrániť.

Bratislava 23. júla (TASR) – Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vyjadril pochopenie, že pre niektorých ľudí sú pandémia nového koronavírusu i s ňou súvisiace obmedzenia natoľko frustrujúce, že sa rozhodnú prísť protestovať pred Národnú radu (NR) SR. Nedokáže však pochopiť, aký je skutočný úmysel a cieľ ľudí, ktorí po prítomných policajtoch hádžu vajíčka a striekajú ich kečupom. Je však presvedčený, že snaha vyvolať otvorený dialóg to nie je.

Minister skritizoval opozičných poslancov Ľuboša Blahu, Roberta Fica (obaja Smer-SD) a Mariana Kotlebu (ĽSNS). "Jediné o čo sa usilujú, je burcovať ľudí, vyvolávať vášne, nepokoje, neustále klamať a šíriť dezinformácie,“ skonštatoval Mikulec. Títo poslanci podľa jeho slov vymieňajú životy ľudí za percentá v prieskumoch, namiesto spájania rozdeľujú a správajú sa viac ako pokrytecky.

Protest proti vládnym opatreniam pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021. Na snímke vpravo predseda ĽSNS Marian Kotleba.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Polícia podľa jeho slov čelí už vyše roka extrémnemu tlaku a miesto podpory a pochvaly sa im často dostáva urážok, nadávok a osočovania od ľudí, ktorých životy sa snažia chrániť. "Kto robí, robí aj chyby a mne je veľmi ľúto, že v čase, keď by sme mali policajtom poďakovať a oceniť ich neustále nasadenie, sa niektorí pri prvej možnej príležitosti pustia do ich kritiky," vyhlásil Mikulec. Zároveň podotkol, že si bude musieť zvyknúť aj na to, že niekedy je ten, kto prvý kričí a sťažuje sa, z vlastných radov.


Pred budovou parlamentu v hlavnom meste sa v piatok ráno zišli stovky nespokojných občanov. Protestujú proti vládnym opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Priebeh demonštrácie bol po niekoľkých ranných potýčkach protestujúcich s políciou či novinármi doteraz pokojný. Polícia popoludní vytlačila demonštrujúcich spred tesnej blízkosti NR SR ďalej ku schodom vedúcim k budove parlamentu.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) označil za fatálne zlyhanie polície a policajného prezidenta Petra Kovaříka, že sa protestujúci dav dostal až pred vstupné dvere do budovy parlamentu. Poznamenal, že protest bol dopredu avizovaný a polícia sa mala naň pripraviť. Kovařík nariadil preveriť postup bratislavskej polície pri piatkovom proteste pred parlamentom.