Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Mikulec odmieta, že by polícia v prípade napadnutia dievčaťa nekonala

Minister vnútra SR Roman Mikulec, archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šikana medzi mladistvými v online priestore alebo mimo neho je podľa Mikulca veľmi vážna a pre všetky strany citlivá téma.

Bratislava 7. januára (TASR) - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) odmieta tvrdenia, že polícia v prípade napadnutia 11-ročného dievčaťa v Miloslavove nekoná. Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran ho ubezpečil, že celému prípadu venujú maximálnu pozornosť. Mikulec to uviedol na sociálnej sieti.

"To, že verejnosť nevie a ani nemá vedieť o každom ich kroku, predsa nemá vytvárať priestor na spochybňovanie ich práce. Polícia okrem represívnej činnosti pri takýchto incidentoch pôsobí významným spôsobom aj preventívne," skonštatoval Mikulec.

Preventisti v Policajnom zbore aj pracovníci prevencie kriminality majú podľa ministra v predškolských a školských zariadeniach prednášky, venujúce sa aj témam diskriminácie, psychickej, fyzickej či virtuálnej šikane. "Školské zariadenie v Miloslavove podľa mojich informácií nebolo výnimkou," podotkol.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce pre napadnutie dievčaťa predvolať Mikulca na najbližšiu koaličnú radu. Chce od neho počuť, akým spôsobom sa v krajine zamedzí šikane detí. Minister chápe, že sa prípadom zaoberá aj Kollár a rád sa s ním stretne, aby o prípade diskutovali. "V tejto chvíli však považujem za mimoriadne dôležité nerozdúchavať vášne (obzvlášť v tak citlivom prípade) a nechať políciu robiť si svoju prácu," poznamenal.

Šikana medzi mladistvými v online priestore alebo mimo neho je podľa Mikulca veľmi vážna a pre všetky strany citlivá téma. Zhodnotil, že úlohou polície nie je suplovanie výchovy za rodičov či školu. "Práve oni sú najbližším kontaktom, ktorý dokáže pomôcť a usmerniť. Polícia nastupuje tam, kde zlyhali iní," tvrdí.

Dievča mali podľa medializovaných informácií napadnúť, opiť a vyzliecť 2. januára v Miloslavove jej kamaráti. Incident si mali nakrútiť na telefón a zverejniť na sociálnych sieťach. Celé sa to malo odohrať v obci v areáli bývalého družstva. Na zverejnenom videu by mali byť 14-, 15- a 16-ročné deti. Podľa medializovaných informácií by takýto prípad nemal byť jediný a táto skupina už mala zaútočiť na deti aj v minulosti. Polícia pre napadnutie 11-ročného dievčaťa v Miloslavove začala trestné stíhanie vo veci lúpeže. Zároveň nevylúčila, že môže dôjsť k prekvalifikovaniu skutkovej podstaty trestného činu.

Prípad by mali prerokovať aj na najbližšom mimoriadnom branno-bezpečnostnom výbore parlamentu. Poslanci chcú preveriť všetky podozrenia, ktoré prípad sprevádzajú.