Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Slovenskí politici odsúdili streľbu v centre Bratislavy

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová prišla položiť kyticu a zapáliť sviečku na miesto činu po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave 13. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým a silu ľuďom z LGBTI komunity, ktorí sa týmto útokom cítia ohrození, uviedla prezidentka.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Nenávisť k menšine, dlhodobo živená i hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov, stála nevinné ľudské životy. V statuse na sociálnej sieti to v reakcii na stredajšiu (12. 10.) tragédiu v Bratislave napísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Tri roky hovorím, že aj slová sú zbraň. Že my politici sme zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vyslovíme. Napriek tomu tu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou. Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné," upozornila. Verejne činné osoby vyzvala, aby svojimi výrokmi nepodnecovali neznášanlivosť, justičné orgány, aby začali konať.



"Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým a silu ľuďom z LGBTI komunity, ktorí sa týmto útokom cítia ohrození," uviedla prezidentka.

Čaputová si pamiatku obetí streľby uctila na mieste tragédie na Zámockej ulici v Bratislave vo štvrtok podvečer, kde položila kyticu a zapálila sviečku. Stretla sa tiež so zástupcami LGBTI komunity. "Trestné činy z nenávisti nie sú útokom iba na nejakú komunitu, menšinu. Trestné činy z nenávisti smerujú k nám všetkým, pretože smerujú na základné hodnoty našej spoločnosti, voči ľudskosti," vyhlásila.

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19.00 h. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla mŕtveho.



Premiér odsúdil útok v Bratislave, extrémizmus považuje za neprípustný

Premiér Eduard Heger (OĽANO) hrubo odsúdil stredajší (12. 10.) útok v centre Bratislavy, pri ktorom zomreli dvaja ľudia. Ako zdôraznil, žiadna forma extrémizmu nie je prípustná.

"Ak hovorím, že Slovensko je slobodná a demokratická krajina, tak to myslím vážne. Je neprípustné, aby sa ktokoľvek pre svoj spôsob života mal báť o svoj život," uviedol na sociálnej sieti. Blízkym obetí vyjadril úprimnú sústrasť.





B. Kollár odsúdil dvojnásobnú vraždu mladých ľudí, odmietol nenávistné správanie

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) odsúdil dvojnásobnú vraždu mladých ľudí, ku ktorej došlo v stredu (12. 10.) večer v centre Bratislavy. "Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek," uviedol na sociálnej sieti. Pozostalým a trúchliacim rodinám vyslovil úprimnú sústrasť.

R. Mikulec odsúdil streľbu v Bratislave

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) odsúdil konanie páchateľa, ktorý v stredu (12. 10.) večer v Bratislave zastrelil dvoch ľudí a ďalšiu osobu postrelil. Verí, že motívy a pozadie činu budú vyšetrené. Rodine a pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

"Odsudzujem tento brutálny čin, o to viac, že sa stal na mieste, kde sa stretávala a hľadala bezpečie LGBTI menšina. Prejavy extrémizmu a nenávisti voči tejto a akejkoľvek inej menšine sú neakceptovateľné a v našej spoločnosti nemajú miesto," uviedol na sociálnej sieti. Ako dodal, vďaka enormnému úsiliu polície ďalší útok strelca už nehrozí.

Presný motív činu podľa ministra ešte nie je známy. "Môžeme sa len dohadovať. Ja by som bol veľmi rád, aby sme toto nechali na profesionálov, policajtov, ktorí sa tomu veľmi aktívne venujú," povedal na mieste činu.

O záveroch vyšetrovania má informovať na tlačovej konferencii policajný prezident Štefan Hamran a ďalší zástupcovia polície. Šéf rezortu zároveň ocenil prácu policajtov počas pátrania. Nasadené podľa neho boli desiatky príslušníkov. Zásah hodnotí ako rýchly a efektívny.



Ministri odmietajú nenávisť v spoločnosti, vyjadrili sústrasť pozostalým


Členovia vládneho kabinetu odmietajú nenávisť a nenávistné správanie v spoločnosti. Zhodli sa na tom v stanoviskách k stredajšiemu (12. 10.) útoku v centre Bratislavy, pri ktorom boli zavraždení dvaja ľudia. Ministri odsudzujú konanie páchateľa a pozostalým vyjadrujú úprimnú sústrasť.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) považuje útok na človeka pre jeho príslušnosť k menšine za prejav malosti, hnevu a nekultúrnosti. "Je mi nesmierne ľúto obetí včerajšej tragédie a je neznesiteľné tušiť, čo ju spôsobilo. Nenávisť. Nechcem sa už viac budiť do takýchto rán. Sú beznádejne smutné, ako nenávisť sama," skonštatovala na sociálnej sieti.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) odsúdil dvojnásobnú vraždu mladých ľudí. "Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek. Pozostalým a trúchliacim rodinám vyslovujem úprimnú sústrasť," uviedol na sociálnej sieti.

Minister spravodlivosti Viliam Karas označil správu o "šialenom nenávistnom útoku" a vyhasnutých životoch za zdrvujúcu. "V spoločnosti sa stupňuje agresivita, čo vnímam aj ako dôsledok neustáleho hrubnutia slovníka vo verejnom priestore a nárastu extrémizmu. Je potrebné zásadne zmeniť spoločenskú komunikáciu a mať rešpekt k názorovým oponentom, kde základom akéhokoľvek postoja je rešpekt k dôstojnosti každej ľudskej osoby," komentoval.

Ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že národnostné, etnické, náboženské, sexuálne a iné menšiny si v demokratickej spoločnosti zaslúžia politickú ochranu, ako aj zabezpečenie ich rovnocenného postavenia a rovnakého prístupu. "Od agresívnych slov je len na krok k odsúdeniahodným a tragickým činom. Akýkoľvek prejav nenávisti, aj voči menšinám, musí byť našou spoločnosťou odmietnutý a odsúdený," uviedlo v stanovisku.

Na snímke sviečky a kvety sú položené pri mieste stredajšieho útoku na Zámockej ulici vo štvrtok 13. októbra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Minister školstva Ján Horecký priznal, že sa ťažko vyrovnáva s motívom činu, ktorým bolo ľudské nepriateľstvo. Apeloval preto na ľudskosť a tolerantnosť. "Každý jeden z nás môže prispieť k zlepšeniu spoločnosti," uviedol. Avizoval zápis do kondolenčnej knihy na Univerzite Komenského v Bratislave, kde študovala jedna z obetí. Na budovu ministerstva vyvesili čiernu vlajku.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) považuje prejavy extrémizmu a nenávisti voči LGBT komunite a akejkoľvek inej menšine za neakceptovateľné.

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) označila konanie páchateľa za neospravedlniteľný akt zločinu z nenávisti. "Je to dôsledok sveta, kde sa ľudia delia na 'my' a 'oni', kde sa vykopávajú brázdy hnevu a stavajú sa hradby fóbie a vzájomnej nevraživosti. Je to opak lásky k vlasti, pretože Slovensko patrí všetkým, bez ohľadu na rozdiely," uviedla.

Úprimnú sústrasť rodinám dvoch zastrelených mladých ľudí vyjadrilo aj Ministerstvo životného prostredia SR. Na svojej budove vyvesilo dúhovú vlajku na znak solidarity a boja proti diskriminácii sexuálnych, národnostných, náboženských a iných menšín na Slovensku. Envirorezort v stanovisku odsúdil výroky politických predstaviteľov proti všetkým menšinám a LGBTI ľuďom na Slovensku. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) prejavil znepokojenie nad spoločenskou atmosférou, v ktorej sa čoraz menej odsudzujú slová nenávistnej brutality a arogancie.

Politické strany po útoku v Bratislave odmietajú nenávisť, vyzývajú na toleranciu



Politické strany v súvislosti so stredajším (12. 10.) útokom v centre Bratislavy, pri ktorom boli zavraždení dvaja ľudia, odmietajú nenávisť voči menšinám. Čin odsúdili a vyzývajú na väčšiu toleranciu. Skutok spájajú aj s polarizáciou v spoločnosti. Apelujú na politikov, aby nešírili nenávisť. Zároveň vyjadrujú pozostalým úprimnú sústrasť.

Hnutie OĽANO zdôrazňuje, že ľudská odlišnosť, či už sexuálna, rasová, názorová, v životnom štýle alebo akákoľvek iná, nemôže byť dôvodom nenávisti, a už vôbec nie nenávisti vraždiacej. "Ak sa potvrdia správy o tom, že išlo o útok z nenávisti voči menšinám, je to šokujúce a desivé. Je čas zahodiť všetky spory a začať budovať tolerantné Slovensko, kde svoj život môže dobre prežiť úplne každý," uviedol predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš.

Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová označila konanie páchateľa za neospravedlniteľný akt zločinu z nenávisti. "Je to dôsledok sveta, kde sa ľudia delia na 'my' a 'oni', kde sa vykopávajú brázdy hnevu a stavajú sa hradby fóbie a vzájomnej nevraživosti. Je to opak lásky k vlasti, pretože Slovensko patrí všetkým, bez ohľadu na rozdiely," uviedla.

Na snímke prikryté telo po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave 12. októbra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Predstavitelia SaS sú vraždou otrasení. "Mladí ľudia boli zavraždení len pre to, lebo žili inak, ako si niekto predstavoval. Je to neakceptovateľné a ostro to odsudzujeme. Nenávisť sa začala rôznymi vyhláseniami proti LGBTI komunite a skončila sa pri hrôzostrašnom čine," vyhlásil predseda strany Richard Sulík. Spoločnosť musí podľa poslanca Branislava Gröhlinga vyslať signál, že spraví všetko pre to, aby sa podobná tragédia nikdy viac nezopakovala.

Smer-SD vníma stredajšiu smrť mladých ľudí ako absolútne zbytočnú. "Každý život má rovnakú hodnotu a každá násilná smrť musí byť odsúdená. Ak sa potvrdí motív, ktorý je dnes predmetom širokých diskusií, pôjde o mimoriadne závažný zločin," uviedla strana.

Mimoparlamentný Hlas-SD odsudzuje násilie, ktoré sa stáva súčasťou spoločenského života na Slovensku. "Vyzývame slovenskú politickú scénu, a hlavne niektorých predstaviteľov štátu, aby vrátili slovenskej politike rešpekt, slušnosť, vecnú a racionálnu argumentáciu, pretože nenávisť, ktorú šíria, kontaminuje celú spoločnosť a nakoniec slovo stratí svoj význam a nahradí ho zbraň," uviedli v stanovisku.

Progresívne Slovensko vyzýva všetky politické strany, aby sa postavili proti šíreniu nenávisti voči menšinám a LGBTI ľuďom na Slovensku. "Žiaľ, tento hrozný čin nemôžeme vnímať izolovane. Stal sa v kontexte dlhodobej polarizácie spoločnosti a šírenia nenávisti, za čím stoja konkrétni ľudia a konkrétne politickí aktéri. Slová majú dôsledky a dôsledkom aj takýchto agresívnych, nenávistných slov sú potom tragicky vyhasnuté životy mladých ľudí. Včera zabíjala nenávisť a je najvyšší čas ju zastaviť," uviedol predseda strany Michal Šimečka.

Tragédiu odsúdilo aj mimoparlamentné KDH. "Žiadny prejav nenávisti či podnecovanie k nej voči akejkoľvek skupine či menšine nemá miesto v slobodnej demokratickej spoločnosti. Takýto skutok sa nedá nijako ospravedlniť," uviedlo a vyjadrilo sústrasť rodinám obetí.

Konrád Rigó z mimoparlamentnej Aliancie si myslí, že vraždy nemožno oddeliť od čoraz ostrejšieho verejného diskurzu, od otvoreného či skrytého politického podnecovania proti gejom, Židom a Rómom. "Používať nenávisť vo verejnom diskurze je ľahké. Zneužívať ju je ľahkomyseľné a nezodpovedné, a nebezpečné. A v politike neexistuje odpornejší čin ako tento," skonštatoval.