Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Mikulec podpísal dohodu o vyslaní litovských policajtov na Slovensko

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) v Bratislave 31. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prví traja litovskí policajti prídu na Slovensko 22. júla a ostanú tu štyri týždne.

Praha 11. júla (TASR) - Minister vnútra SR Roman Mikulec podpísal v pondelok v Prahe dohodu s litovskou ministerkou vnútra Agné Bilotaité o vyslaní litovských policajtov na Slovensko. Policajti z Litvy majú Slovensku pomôcť pri ochrane verejného poriadku a bezpečnosti na hranici s Ukrajinou, ktorá je vonkajšou hranicou schengenského priestoru. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

"Cieľom vyslania litovských policajtov je poskytnutie pomoci v boji proti nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami na vonkajšej hranici SR s Ukrajinou," vysvetlil Mikulec.

Prví traja litovskí policajti prídu na Slovensko 22. júla a ostanú tu štyri týždne. Sú kvalifikovaní v oblasti vyhľadávania a identifikácie zbraní.

Ministri vnútra sa v pondelok stretli v Prahe na neformálnom rokovaní ministrov členských krajín EÚ v rámci českého predsedníctva v Rade EÚ. Hlavnými témami stretnutia sú dôsledky vojny na Ukrajine v oblasti bezpečnosti, posilnenie boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí a spustenie Platformy EÚ na podporu bezpečnosti Moldavska. K rokovaniu sa okrem úniových ministrov pripojili aj ministri vnútra z Ukrajiny a Moldavska.