Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mikulec považuje obvinenie Kovaříka za účelové

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR - Jakub Kotian

Skutočnosť, že sa rozhodol z funkcie odísť preto, aby chránil česť a dôveryhodnosť Policajného zboru, svedčí o jeho vysokom morálnom kredite, povedal o Kovaříkovi minister vnútra.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) si váži rozhodnutie Petra Kovaříka odísť z funkcie policajného prezidenta. Vníma to ako štátnické gesto. Minister je presvedčený, že obvinenie Kovaříka bolo účelové a že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Mikulec tiež dodal, že Kovařík má jeho dôveru. O ďalšom postupe bude informovať v najbližších dňoch.

"Vážim si to, že pristúpil k takémuto kroku napriek tomu, že som, rovnako ako on, presvedčený, že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Moju dôveru má a vždy mal. Skutočnosť, že sa rozhodol z funkcie odísť preto, aby chránil česť a dôveryhodnosť Policajného zboru, svedčí o jeho vysokom morálnom kredite, snahe chrániť Policajný zbor a ísť príkladom pre jeho príslušníkov," povedal v stanovisku minister.

Mikulec dodal, že si Kovaříka váži nielen ako prezidenta Policajného zboru, ale aj ako človeka. "Vážim si jeho rozhodnutie o to viac, že mám zásadné pochybnosti o obvinení, ktoré mu bolo vznesené. Som presvedčený, že toto obvinenie bolo účelové," pripomenul.

Policajný prezident Peter Kovařík o odchode z funkcie aj z Policajného zboru informoval v utorok. Na ministerstvo vnútra už doručil žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru. Odísť chce k 15. septembru, po návšteve pápeža Františka na Slovensku. Odchádza do civilu.

Kovařík tvrdí, že si nevie predstaviť zotrvať vo funkcii policajného šéfa ako obvinený. Krajská prokuratúra v Bratislave ho obvinila 26. augusta zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť.