Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mikulec požaduje od EÚ prísnejšiu ochranu schengenských hraníc

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas rokovania schôdze vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mikulec spresnil, že Slovensko prišlo na rokovania ministrov vnútra so silným odkazom, aby bola zaistená oveľa prísnejšia ochrana vonkajších hraníc Schengenu.

Brusel/Luxemburg 14. októbra (TASR) - Európska únia musí dôraznejšie chrániť svoje vonkajšie hranice. Uviedol to v piatok minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa jeho vyjadrenia Slovensko prišlo na Radu ministrov s cieľom prediskutovať otázku ochrany schengenských hraníc, vonkajších hraníc EÚ a s tým spojené otázky narastajúcej migrácie a obnovovania kontrol na vnútroštátnych hraniciach medzi štátmi EÚ.

V tejto súvislosti pripomenul, že Česká republika a Rakúsko nedávno obnovili kontrolu na hraniciach so Slovenskom.

"Rozumieme, že to nebolo namierené proti Slovensku, ale kvôli narastajúcej migračnej vlne. Boli sme v posledných týždňoch na Slovensku svedkami 390-percentného nárastu nelegálnej migrácie, a teda ide o tému, ktorá musí byť prediskutovaná na úrovni EÚ, a nie na bilaterálnej úrovni," vysvetlil minister.

Mikulec spresnil, že Slovensko prišlo na rokovania ministrov vnútra so silným odkazom, aby bola zaistená oveľa prísnejšia ochrana vonkajších hraníc Schengenu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)