Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Úrad pre ochranu ústavných činiteľov má 30 rokov

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pomocou širokého spektra činností úrad zabezpečuje ochranu ústavných činiteľov a zahraničných predstaviteľov počas návštevy Slovenska, ako aj ochranu určených objektov.

Bratislava 6. júna (TASR) - Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra (MV) SR funguje 30 rokov. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v pondelok v Bratislave pri príležitosti 30 rokov fungovania úradu ocenil jeho súčasných aj bývalých príslušníkov za prítomnosti predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO). TASR o tom informovala hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová.

Pomocou širokého spektra činností úrad zabezpečuje ochranu ústavných činiteľov a zahraničných predstaviteľov počas návštevy Slovenska, ako aj ochranu určených objektov. "Úrad na ochranu ústavných činiteľov Ministerstva vnútra SR má nezastupiteľnú úlohu v rámci Policajného zboru, a to najmä svojou multifunkčnosťou, ktorou sa vyznačuje pri plnení špecifických úloh. Zabezpečovanie osobnej ochrany a profesionálnej prepravy osôb sú oblasti, ktoré sú na verejnosti najviac viditeľné," povedal Mikulec. Ako doplnil, v úrade sa nachádza aj celý rad ďalších dôležitých profesií, ako sú napríklad pyrotechnici, hygienici, informační a spojovací technici, policajti kriminálnej polície, policajti dopravnej polície a široké spektrum iných pozícií.

V rámci úradu sa za 30 rokov fungovania vystriedalo množstvo policajtov. Minister vnútra sa súčasným aj bývalým príslušníkom poďakoval za roky odslúžené v úrade, ich prácu a nasadenie. "Každý, kto pozná túto prácu, vie, že sú to roky odlúčenia od rodiny, roky strávené na cestách, prespávania po hoteloch, sebazapierania a často fyzicky, ale i psychicky náročnej práce," dodal riaditeľ úradu Marek Moncman.