Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mikulec: Rešpektujem rozhodnutie Najvyššieho súdu SR o Kaliňákovi

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyšetrovanie sa týmto nekončí, povedal minister vnútra.

Bratislava 13. mája (TASR) - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rešpektuje rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý v piatok prepustil obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka na slobodu. Za dôležité Mikulec považuje to, že stíhanie Kaliňáka je vo všetkých skutkoch dôvodné a vyšetrovanie pokračuje.

"To, že Najvyšší súd rozhodol, že už nie sú dôvody na kolúznu väzbu, je absolútne legitímne, ale vyšetrovanie sa týmto nekončí. Róbert Kaliňák zostáva obvinený a orgány činné v trestnom konaní budú ďalej pokračovať," povedal v reakcii Mikulec.



Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vníma rozhodnutie súdu ako dôkaz, že súdy pracujú nezávisle, "nie na objednávku, ako to bolo zvykom za čias vlád Smeru".

Predstavitelia Smeru-SD sa podľa vicepremiérky a šéfky Za ľudí Veroniky Remišovej vyhrážajú polícii a súdom vždy, keď im rozhodnutia nevyhovujú. "My súd rešpektujeme. Pripravme sa však na ďalšie útoky Smeru na právny štát," vyhlásila na sociálnej sieti.



Kaliňáka vzal Špecializovaný trestný súd do kolúznej väzby 23. apríla. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie. Exministra vnútra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Prečítajte si aj: Najvyšší súd SR prepustil exministra R. Kaliňáka z väzby na slobodu