Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Mikulec sa zúčastnil na konferencii Riadenie migračných tokov

Na archívnej snímke vpravo minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR Jakub Kotian

Spolupráca s partnerskými krajinami a najmä krajinami, ktoré sú prítomné na tejto konferencii, je pre EÚ pri plnení svojich cieľov migračnej politiky dôležitá, povedal minister vnútra.

Lisabon/Bratislava 11. mája (TASR) - Minister vnútra SR Roman Mikulec sa v utorok zúčastnil v Lisabone na ministerskej konferencii Riadenie migračných tokov. TASR o tom informoval Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

"Spolupráca s partnerskými krajinami a najmä krajinami, ktoré sú prítomné na tejto konferencii, je pre EÚ pri plnení svojich cieľov migračnej politiky dôležitá," povedal Mikulec počas svojho vystúpenia na konferencii.

"Ak má byť táto spolupráca obojstranne výhodná, EÚ nemôže očakávať, že krajiny pôvodu nelegálnej migrácie budú plniť požiadavky EÚ bez protihodnoty v podobe hospodárskej a investičnej podpory svojich ekonomík. Podporujeme preto európske príspevky a ponuky, ktoré majú mieriť tam, kde je to najviac potrebné," dodal.

Aktuálna situácia na Slovensku v oblasti žiadostí o medzinárodnú ochranu v SR je stabilizovaná, uvádza sa v tlačovej správe Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra s tým, že politika dobrovoľných návratov a readmisií má plnú slovenskú podporu, ale koronakríza a cestovné obmedzenia túto formu návratov vo veľkej miere spomalila.

Utorňajšiu konferenciu slávnostne otvoril predseda vlády Portugalska António Costa. Jeho krajina 1. januára od Nemecka prevzala rotujúce polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Cieľom stretnutia bolo prerokovať možnosti strategického a komplexného prístupu k riadeniu migračných tokov prostredníctvom dvojcestného prístupu, ktorý pozostáva z prevencie nelegálnej migrácie a zároveň vytvára nástroje pre podporu legálnej, riadnej a bezpečnej migračnej cesty.