Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mikulec: Stredajšie protesty ukázali, kto za nimi stojí

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR Jakub Kotian

V Bratislave a Košiciach sa v stredu pri príležitosti Dňa Ústavy SR konali viaceré protestné zhromaždenia.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Protesty, ktoré sa konali v stredu (1. 9.) v Bratislave a Košiciach ukázali, kto za nimi stojí a najmä, že nejde o nič iné, ako o hrubé zneužívanie frustrácie občanov na politické ciele opozície. Pre TASR to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

"Polícia dohliadala na priebeh protestov a v prípade potreby boli vykonávané aj služobné zákroky voči osobám, ktoré ničili majetok, blokovali cestné komunikácie a napádali nasadených príslušníkov Policajného zboru," skonštatoval minister.

Momentálne je podľa neho predčasné hovoriť o komplexnom vyhodnotení zabezpečenia všetkých protestov. "Určite ma však budú zaujímať ich závery," podotkol Mikulec.

Policajný prezident Peter Kovařík pre TASR uviedol, že polícia zvládla demonštrácie aj v Bratislave, aj v Košiciach. "Nedošlo k závažným zraneniam, ani ku škodám na majetku, preto môžem povedať, že policajti na mieste aj tí, ktorí boli súčasťou štábu, odviedli dobrú prácu," povedal šéf polície. Situácia na námestiach bola podľa jeho slov napätá, policajti však nemuseli pristúpiť k väčším zásahom.


V Bratislave a Košiciach sa v stredu pri príležitosti Dňa Ústavy SR konali viaceré protestné zhromaždenia. V Košiciach až na dva incidenty bol ich priebeh pokojný. V hlavnom meste však protesty vyvrcholili do trojhodinovej blokácie ciest v okolí Hodžovho námestia. Polícii sa podarilo demonštrantov z ciest v centre mesta vytlačiť krátko po 19.00 h. Blokáciu ciest sprevádzala aj agresivita niektorých protestujúcich voči policajtom. Polícia musela v istých situáciách na svoju obranu použiť slzotvorný plyn aj pelendreky. V Bratislave zadržala polícia počas protestov celkovo 12 ľudí.