Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Mikulec: Zatiaľ máme dostatok prostriedkov na monitorovanie hranice

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas rokovania 64. schôdze vlády SR v stredu 2. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister vnútra odmieta, že by bol na slovenskej hranici chaos.

Bratislava 2. marca (TASR) - Slovensko má zatiaľ k dispozícii dostatok síl a prostriedkov na monitorovanie hranice s Ukrajinou. Pomáha aj 50 policajtov z Českej republiky, podporu ponúkli aj ďalšie krajiny. Pomoc z agentúry Frontex je v procese. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Mikulec deklaroval, že všetkých občanov tretích krajín z Ukrajiny kontrolujú. Pre občanov napríklad z Maroka alebo Indie sa riešia repatriačné lety. Slovensko spolupracuje s ich ambasádami. Odmieta, že by bol na slovenskej hranici chaos. Nelegálne prekročenie tzv. zelenej hranice s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenali.

O avizovaných dávkach pre ľudí či organizácie, ktoré ubytujú utečencov z Ukrajiny, prípadne samotných Ukrajincov, podľa Mikulca naďalej prebieha debata.

V súvislosti so zvýšeným záujmom o pasy minister vyzval ľudí, aby nepodliehali panike. "SR zatiaľ nič také nehrozí, aby museli mať do dvoch dní pasy. Nápor je zbytočný, sme na kapacitách toho, čo vieme vyprodukovať," povedal.