Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Mikulec zdôraznil ochranu hraníc EÚ a pomoc pre krajiny pôvodu

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR - Dano Veselský

Slovenská republika sa spolu s ostatnými štátmi zhodla, že EÚ a členské krajiny by mali pokračovať v budovaní efektívnej ochrany vonkajších hraníc, bojovať proti prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi.

Vilnius/Bratislava 21. januára (TASR) - Minister vnútra SR Roman Mikulec v piatok zdôraznil ochranu vonkajších hraníc EÚ, spoluprácu a pomoc pre krajiny pôvodu migrantov. TASR o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Mikulec sa v piatok zúčastnil na Európskej konferencii pre riadenie hraníc v litovskom hlavnom meste Vilnius.

"Nelegálnu migráciu je potrebné riešiť ešte v jej zárodku, a to v krajinách pôvodu nelegálnych migrantov," povedal Mikulec.

"Za najdôležitejšie považujem účinnú ochranu vonkajšej hranice EÚ, tiež intenzívnu spoluprácu a pomoc pre krajiny pôvodu migrantov, aby sme sa zamerali na prevenciu a migračným vlnám zabránili ešte pred ich vznikom," dodal minister.

Slovenská republika sa spolu s ostatnými štátmi zhodla, že EÚ a členské krajiny by mali pokračovať v budovaní efektívnej ochrany vonkajších hraníc, bojovať proti prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi. Dôraz bol podľa tlačového odboru kladený na účinnú návratovú politiku.

Piatkové stretnutie organizovali Litva, Rakúsko, Grécko a Poľsko. Uskutočnilo sa v reakcii na znepokojujúci jav, ktorým je "využívanie nelegálnej migrácie na politické účely zo strany Bieloruska", píše tlačový odbor.

Zúčastnili sa na ňom zástupcovia členských krajín EÚ, Európskej komisie, Rady EÚ a predstavitelia európskeho policajného úradu Europol, Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) a Európskeho podporného úradu pre azyl. Delegáti prijali na záver konferencie spoločnú deklaráciu.

Migrácia je v poslednom období výrazne používaná ako hybridný útočný nástroj voči mnohým krajinám EÚ, preto si táto téma vyžaduje stále zvýšenú pozornosť, uviedol tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.