Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Mikulec zopakoval pripravenosť pomôcť Poľsku s migračnou krízou

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR - Dano Veselský

Mikulec spresnil, že témou diskusií na ministerskej úrovni bola aj analýza skúseností z poslednej migračnej krízy v oblasti vonkajších hraníc Únie.

Brusel/Bratislava 9. decembra (TASR) - Migračná kríza, ktorá postihla vonkajšie hranice EÚ v pohraničí medzi Poľskom, pobaltskými krajinami a Bieloruskom, a opatrenia na to prijímané, by sa tiež mali premietnuť do podoby nového paktu EÚ o migrácii a azyle. Uviedol to vo štvrtok minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) po skončení sa zasadnutia Rady EÚ pre vnútornú politiku a spravodlivosť v Bruseli.

Mikulec spresnil, že témou diskusií na ministerskej úrovni boli aj pakt o migrácii a azyle z dielne Európskej komisie, boj proti terorizmu a hybridným hrozbám a analýza skúseností z poslednej migračnej krízy v oblasti vonkajších hraníc Únie, teda na hraniciach Poľska, Litvy a Lotyšska s Bieloruskom.

Tieto krajiny podľa jeho slov informovali o najnovšom vývoji situácie a témou debát boli ďalšie kroky a postupy, ktoré by sa mali premietnuť i do koncipovaného paktu o azyle a migrácii.

"Prezentoval som stanovisko SR, kde sme vyjadrili podporu Poľsku, Litve a Lotyšsku pri riešení migrácie. Poďakoval som im za to, že chránia vonkajšie hranice EÚ," uviedol Mikulec. Dodal, že aj Slovensko si dobre uvedomuje, že má svoj podiel zodpovednosti za ochranu hraníc s Ukrajinou.



Minister skonštatoval, že aj napriek rôznym problémom uvedené tri krajiny svoju úlohu zvládajú dobre, čo však neznamená, že tento problém je vyriešený.

"Odprezentoval som, že sme radi, že Slovensko bolo nápomocné Litve a Poľsku pri zvládaní tejto krízy. Posolstvo je v tom, že EÚ je jednotná vo svojich postupoch a v tom, že ak v budúcnosti kdekoľvek inde príde k podobnej migračnej kríze či vypätej situácii, je EÚ je pripravená zasiahnuť a na základe doterajších skúseností bude pripravená ešte lepšie poskytnúť svoju pomoc," opísal situáciu.

Šéf slovenského rezortu vnútra pripomenul, že Slovensko už v predchádzajúcom období deklarovalo ochotu pomôcť. "Konkrétne sme túto pomoc Poľsku ponúkli. Komunikujeme s ním dennodenne a ak aby potrebovalo našu pomoc, tak sme ju pripravení poskytnúť či už vo forme humanitárnej, technickej alebo personálnej," dodal.