Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Milanová a Čekovský vyzdvihli kroky na zlepšenie mediálneho prostredia

Na snímke sprava ministerka kultúry SR Natália Milanová, dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger, minister životného prostredia SR Ján Budaj a poslanec NRSR Kristián Čekovský počas uctenia si pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri symbolickom pamätníku na Námestí SNP 21. februára 2023 v Bratislave pri príležitosti 5. výročia ich vraždy. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Čekovský upozornil, že až dve tretiny novinárov čelia tlaku alebo vyhrážkam, najmä v online priestore. Na rozdiel od minulosti je však podľa neho polícia novinárom nápomocná.

Bratislava 21. februára (TASR) - V podobe schválenia mediálneho zákona sa podarilo urobiť prvý dôležitý krok v rámci odkazu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Stále je však veľká časť cesty pred nami, zhodnotila dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský ocenil, že oproti minulosti polícia nie je nepriateľom novinárov. Pripomenul i zlepšovanie pozície Slovenska v rebríčku slobody tlače. Uviedli to pri príležitostí piateho výročia vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Ich pamiatku si uctili pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave spolu s dočasným šéfom envirorezortu Jánom Budajom.

"Pripravili sme veľký mediálny zákon, mysliac pritom na to, aby novinár stál v centre demokratickej spoločnosti, aby bol ochraňovaný možnosťami, ktoré táto spoločnosť ponúka. Zabezpečili sme väčšiu ochranu novinárskeho zdroja. Stransparentnili sme štruktúru vlastníckych vzťahov. Vytvorili sme nástroje, ktoré vedia účinnejšie bojovať proti dezinformáciám," načrtla Milanová. Verí, že ďalšie kroky sa podarí presadiť aj v rámci novely Trestného zákona, ako aj zmien v prevencii kriminality.

Čekovský upozornil, že až dve tretiny novinárov čelia tlaku alebo vyhrážkam, najmä v online priestore. Na rozdiel od minulosti je však podľa neho polícia novinárom nápomocná. V rámci ochrany novinárov a zlepšovania mediálneho prostredia vyzdvihol napríklad novelu infozákona či zmeny v RTVS. V rámci predloženej novely Trestného zákona upozornil na zmenu skutkovej podstaty trestného činu ohovárania, aby sa nezneužíval proti novinárom.

Aktuálnou otázkou je podľa Čekovského financovanie RTVS po zrušení koncesionárskych poplatkov. S ministerkou pracujú na legislatíve, ktorá má zabezpečiť nezávislosť, ale aj dlhodobú stabilitu zdrojov. V najbližších dňoch chcú návrh predložiť do parlamentu. "Verím, že všetky tieto zmeny prispejú k tomu, aby sme patrili ku krajinám, ktoré majú najlepší prístup k novinárom a zabezpečujú im ich slobodu prejavu a patričnú ochranu," skonštatoval.

Podľa Budaja sa novinári stali pri budovaní štátu kľúčovým prvkom. Hovorí, že pamätník zavraždených na Námestí SNP pripomína etapu, keď si jedna politická sila myslela, že unesie štát občanom a odvážny hlas Jána Kuciaka stál proti tomu. Na udalosti spred piatich rokov by nemali zabúdať podľa neho ani politici, ktorých správanie bolo na začiatku tragédie.