Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Milanová: Pápež František posmelil dobrých a odmietol diskrimináciu

Na snímke pápež František počas súkromnej návštevy centra Betlehem 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministerka kultúry z jeho myšlienok zvýraznila sentencie a výzvy, apelujúce na toleranciu a spolupatričnosť.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Kým mnohí iní hovoria veľa, ale skrz prales prázdnych slov nepovedia vlastne nič, pápež František volí slová, ktoré vedia byť chirurgicky presné a také ostré, že až režú vzduch. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) to povedala v reakcii na pondelkové (13. 9.) vystúpenia Svätého Otca počas jeho návštevy na Slovensku.

"Pápež je vzácnou kombináciou, keď jeho slová majú nielen váhu, ale sú v súlade s jeho osobnosťou," upozornila Milanová, poukazujúc na to, že hĺbavosť predchodcov je u Františka navýšená aj o nefalšovanú prirodzenosť, ľudskosť a veselú dušu. Z jeho myšlienok zvýraznila sentencie a výzvy, apelujúce na toleranciu a spolupatričnosť. "Nech nikto nie je stigmatizovaný alebo diskriminovaný," pripomína ministerka Františkove slová z pondelka.



"Bola by som rada, keby tieto pápežove slová v prejave ku Slovensku nezapadli," povedala Milanová s tým, že práve rozdielnosť, pestrosť a pre niekoho inakosť spoločnosť posilňuje a pomáha jej prekonať aj zdanlivo neprekonateľné ťažkosti. V tomto smere Milanová oceňuje aj Františkove výzvy smerom k samotným cirkevným hodnostárom, v ktorých odmieta dogmatizmus a, naopak, vyzýva k presadzovaniu reálnej, pomáhajúcej a spájajúcej viery. "Aj preto je pápež František pre mňa skutočnou autoritou dobra a bez ohľadu na vierovyznanie určite neurobíme chybu, keď si jeho slová dobre zapamätáme," dodala ministerka na sociálnej sieti.

Pápež František absolvuje na Slovensku štvordňovú návštevu (12. - 15. 9.). Po pondelkovom bratislavskom programe je v utorok v Prešove a Košiciach, kde sa zúčastní na stretnutí s mladými a navštívi aj rómsku komunitu na košickom sídlisku Luník IX. V stredu (15. 9.) sa zúčastní v Šaštíne na svätej omši, kde prednesie homíliu.