Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Milanová: Novela o RTVS je stále na stole

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na cieli vytvoriť systémové riešenie financovania verejnoprávneho média sa podľa ministerky nič nemení.

Bratislava 29. decembra (TASR) – Novela zákona o RTVS sa nevytráca z legislatívneho plánu. V rozhovore pre TASR o tom uistila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Zároveň upozornila, že do témy financovania RTVS vstupujú nielen rôzne názory v koalícii, ale aj pandemická situácia a jej ekonomický dosah, ktorý má na každodenný život.

"Téma financovania RTVS je na stole, môžeme sa baviť filozoficky či ekonomicky o tom, či je to potrebné urobiť zvýšením koncesionárskych poplatkov, alebo stanoveným príspevkom z rozpočtu. Stále sa však boríme s pandémiou, ktorá ovplyvnila životy a ekonomické možnosti ľudí," pripomína ministerka. "Ak je tu nejaký výstup, že najschodnejším riešením je zvýšenie koncesionárskych poplatkov, otázka znie, či je to v danej situácii prijateľné."

Na cieli vytvoriť systémové riešenie financovania verejnoprávneho média sa podľa nej nič nemení. "Zámerom je vytvoriť mechanizmus, ktorý umožní stabilitu i ekonomickú predvídateľnosť pre manažovanie RTVS, aby jednoducho vedel, s čím môže rátať, a tak plánovať nielen efektívne zabezpečenie povinností verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ale aj rozvoj," dodala Milanová.

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií (MF) SR v priebežnej správe o implementácii opatrení v rámci revízie výdavkov na kultúru navrhuje obnoviť diskusie o financovaní RTVS. Milanová v tejto súvislosti uviedla, že nezvažuje opätovne iniciovať stretnutia expertnej skupiny, ktorá sa schádzala na jar tohto roka. "Táto komisia vygenerovala odporúčanie zvýšiť koncesionárske poplatky. Keďže išlo o širokú skupinu expertov, nemyslím si, že by menila konsenzuálny návrh. Skôr si myslím, že je potrebné komunikovať túto tému na iných fórach," uviedla ministerka.



Vláda na rokovaní 14. decembra zrušila z legislatívneho plánu úlohu pre MK predložiť do konca decembra 2021 návrh novely zákona o RTVS. "Vzhľadom na skutočnosť, že kľúčové oblasti, ktoré mali byť predmetom navrhovanej právnej úpravy (zmena spôsobu financovania Rozhlasu a televízie Slovenska a prehodnotenie vymedzenia služieb poskytovaných vo verejnom záujme), si vyžadujú širšiu spoločenskú diskusiu vedúcu k riešeniu, ktoré bude akceptované všetkými zainteresovanými stranami, a vzhľadom na to, že v súčasnosti nie je možné z časového hľadiska predpokladať, kedy bude dotknutá právna úprava predložená do legislatívneho procesu, sa navrhuje z Plánu legislatívnych úloh vlády SR zrušiť," odôvodnilo ministerstvo kultúry.