Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Milanová: Pamiatka legionárov robí z Darney súčasť Slovenska

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (druhá sprava), ktorú privítal na radnici francúzskeho mesta Darney starosta Yves Desvernes (druhý zľava) v stredu 30. júna 2021. Foto: TASR - Erik Mader

Práve na tomto mieste podporilo Francúzsko 30. júna 1918 snahu o vytvorenie samostatného štátu Čechov a Slovákov.

Darney 30. júna (TASR) - Hoci je francúzske mesto Darney vzdialené tisícky kilometrov od Slovenska, je zároveň jeho súčasťou. Práve na tomto mieste podporilo Francúzsko snahu o vytvorenie samostatného štátu Čechov a Slovákov. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) to zdôraznila pri spomienkovej udalosti, ktorá sa v stredu konala pri pomníku československých legionárov v tomto východofrancúzskom mestečku.

V príhovore pripomínajúcom 103. výročie odovzdania bojovej zástavy legionárskemu pluku, čím de facto Francúzsko ako vôbec prvá krajina uznala právo na vytvorenie Československa, Milanová zdôraznila význam československých légií, ktoré sa ako súčasť zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny podieľali na víťazstve Dohody.

"Ich existencia a akcieschopnoť podporila diplomatické snahy pri rokovaniach o vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov,“ upozornila ministerka, zdôrazňujúc aj úlohu Milana Rastislava Štefánika pri formovaní légií. Ocenila zároveň ústretovosť Francúzska a jeho prínos nielen ku vzniku 1. Československej republiky, ale aj k vytvoreniu európskeho spoločenstva, ktorého sú Slováci súčasťou.



Stredajšie podujatie v meste Darney pripomína 30. jún 1918, keď vtedajší francúzsky prezident Raymond Poincaré odovzdal československým legionárom zástavu a vyjadril tak súhlas Francúzska s právom českého a slovenského národa na nezávislosť. I preto sa mestečku Darney hovorí aj „kolíska Československa“.

Na pamiatku tejto udalosti existuje v meste od roku 1938 Československé múzeum. Milanová v stredu otvorí jeho zrekonštruované priestory a vynovenú expozíciu. Návšteva Darney je súčasťou dvojdňovej pracovnej cesty ministerky vo Francúzsku. Vo štvrtok sa v observatóriu v Meudone pri Paríži zúčastní na otvorení a prehliadke výstavy venovanej vedeckej kariére a cestovateľským aktivitám Milana Rastislava Štefánika, ktorý v observatóriu pôsobil v rokoch 1905-1907.

Milanová sa má neskôr stretnúť aj s francúzskou ministerskou kultúry Roselyne Bachelotová.

Československé múzeum v Darney je putom minulosti i reflexiou dneška



Československé múzeum v Darney odkazuje na puto francúzsko-slovenských dejín a vedie tiež k reflexii spoločných väzieb v súčasnosti. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) to uviedla pri príležitosti znovuotvorenia zrekonštruovaného Československého múzea vo východofrancúzskom meste Darney.

Múzeum, ktoré vzniklo už v roku 1938, pripomína pluky československých légií, ktoré sa sformovali v tomto meste v roku 1918, a akt, ktorým 30. júna pred 103 rokmi Francúzsko udelením bojovej zástavy legionárom uznalo právo Čechov a Slovákov na nezávislosť a na vytvorenie samostatného štátu.



"Pri jeho zrode stál vtedajší veľvyslanec Československa v Paríži Štefan Osuský; o jeho znovuotvorenie sa zasadil súčasný šéf diplomatickej misie vo Francúzsku Igor Slobodník,“ pripomenula Milanová. Poďakovala sa za súkromný dar, ktorý umožnil zrekonštruovať priestory múzea, a vyzdvihla prínos francúzskej strany k zabezpečeniu expozície. „Osobitne by som sa rada poďakovala samospráve Darney za jej angažovanosť,“ dodala ministerka.

Milanová počas predpoludnia položila v Darney veniec pri pamätníku československých legionárov. Návšteva mesta je súčasťou dvojdňovej pracovnej cesty ministerky kultúry vo Francúzsku. Vo štvrtok sa zúčastní v Meudone pri Paríži na otvorení expozície, venovanej vedeckej kariére a cestovateľským aktivitám Milana Rastislava Štefánika.