Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Milanová ponúka Ukrajine bezpečné uloženie predmetov kultúrnej hodnoty

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenské múzeá a galérie vedia sprístupniť svoje depozitáre na dočasné uloženie umeleckých predmetov, obrazov a zbierok z Ukrajiny, uviedla ministerka kultúry.

Bratislava 28. februára (TASR) - Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) poskytla Ukrajine možnosť bezpečného uloženia predmetov kultúrnej hodnoty. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Viciaňová. Rezort je pripravený zabezpečiť presun a dočasné bezpečné uloženie predmetov na potrebné obdobie v depozitároch slovenských múzeí a galérií.

"Ministerstvo je pripravené pomôcť ukrajinským kultúrnym a umeleckým organizáciám, ktoré potrebujú priestor na bezpečné uloženie predmetov svojho kultúrneho dedičstva. Slovenské múzeá a galérie vedia sprístupniť svoje depozitáre na dočasné uloženie umeleckých predmetov, obrazov a zbierok z Ukrajiny. Bolo by nám cťou im akýmkoľvek spôsobom pomôcť," uviedla v stanovisku Milanová.

Ešte počas víkendu kontaktovalo vedenie ministerstva kultúry veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Jurija Mušku a vedenie organizácie s názvom Medzinárodná asociácia múzeí (ICOM) Ukrajina. "ICOM Ukrajina ocenil vyjadrenie podpory pre Ukrajinu a ukrajinskú muzeálnu a galerijnú komunitu. Ministerstvo kultúry SR bude čakať na bližšie informácie a prípadné žiadosti o spoluprácu vzhľadom na vývoj situácie," skonštatovala Viciaňová.