Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Milanová: Post štátneho tajomníka je politická nominácia Za ľudí

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh kritizovala frakcia v strane okolo Márie Kolíkovej, poukazuje pritom na doterajšie nulové skúsenosti Leščákovej v oblasti kultúry.

Bratislava 25. augusta (TASR) – V súvislosti s výmenou na poste štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR ide o politickú nomináciu strany Za ľudí, vyplývajúcu z koaličnej zmluvy. Pred stredajším rokovaním vlády to zdôraznila šéfka rezortu Natália Milanová (OĽANO) a odbila zároveň ďalšie otázky týkajúce sa témy.

Milanová potvrdila, že návrh na odvolanie Zuzany Kumanovej, doterajšej nominantky Za ľudí vo funkcii, a nomináciu podpredsedníčky Za ľudí Viery Leščákovej na rokovanie predloží. „O schválení rozhoduje vláda," povedala Milanová. Odmietla pred začiatkom zasadnutia ministrov hovoriť o tom, či je stotožnená s výmenou, vyjadriť sa chce až po vláde.

Na dohodu vo vnútri koalície o menovaní a odvolávaní nominantov sa odvolal pri svojom vyjadrení k téme aj predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) rozvinul, že koaličné strany majú dohodu nespochybňovať navzájom nominantov iných strán. „Ak túto zmenu navrhla predsedníčka strany Za ľudí, môžem mať na to nejaký subjektívny názor, ale v koaličnej dohode sú tieto veci jasné dané," dodal Naď.

O odvolanie Kumanovej, ktorá sa v rámci rezortu venovala prioritne menšinovej a regionálnej kultúre, požiadala ministerku kultúry Milanovú vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Svoj krok komentovala tým, že rozhodnutie o výmene na pozícii štátnej tajomníčky Ministerstva kulúry patrí v zmysle koaličnej dohody do kompetencie strany Za ľudí. Na post štátneho tajomníka rezortu má nastúpiť bývalá poslankyňa parlamentu a podpredsedníčka Za ľudí Leščáková.

Návrh kritizovala frakcia v strane okolo Márie Kolíkovej, poukazuje pritom na doterajšie nulové skúsenosti Leščákovej v oblasti kultúry. Remišová, naopak, tvrdí, že Leščáková svojimi skúsenosťami z oblasti školstva má podporiť edukačný rozmer kultúry.