Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Milanová požaduje pre kultúru rovnaké podmienky, ako majú iné sektory

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR – Martin Baumann

Ako dodala, sedenie v kine a divadle s respirátorom je podľa nej bezpečnejšie ako stravovanie sa v reštaurácii, kde si respirátor prirodzene dávajú ľudia dolu.

Bratislava 10. januára (TASR) - Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) chce na pondelkovom rokovaní vlády bojovať za to, aby pre kultúru platili z hľadiska pandemických opatrení rovnaké pravidlá ako pre gastronómiu, bohoslužby, cestovný ruch či obchodné prevádzky. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.

"Základnou otázkou, ktorú potrebujem zodpovedať rezortom zdravotníctva a hlavným hygienikom, je, prečo kultúrny sektor musí zostať v obmedzenejšom režime ako ostatné sektory," uviedla Milanová. Ako dodala, sedenie v kine a divadle s respirátorom je podľa nej bezpečnejšie ako stravovanie sa v reštaurácii, kde si respirátor prirodzene dávajú ľudia dolu.

Ešte v piatok (7. 1.) Milanová oznámila, že od pondelka majú byť otvorené kultúrne podujatia v režime OP maximálne pre 50 návštevníkov. Zástupcovia kultúrnej obce vyjadrili počas víkendu nesúhlas s avizovanou podobou uvoľnenia podmienok pre živú kultúru.

Označili ich za nedostatočné a požiadali o čo najrýchlejšie stretnutie a osobnú diskusiu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), ministerkou kultúry a ministrom zdravotníctva SR Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). Žiadali tiež prehodnotiť podmienky otvorenia kultúrnych podujatí tak, aby ich od 18. januára bolo možné realizovať s naplnením minimálne 50-percentnej kapacity diváckych priestorov a v režime OTP, teda aj pre testovaných.