Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Milanová:Koncesie sú systémový nástroj,no prospech občanov je priorita

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Upozornila zároveň, že valorizačný mechanizmus umožní každoročne navyšovať štátny príspevok.

Bratislava 22. decembra (TASR) - I keď je poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) presvedčená, že koncesionárske poplatky predstavujú systémový nástroj financovania RTVS, v prospech podpory schválenia štátneho rozpočtu súhlasila s nahradením poplatkov nárokovateľným štátnym príspevkom. V tlačovom oznámení zdôraznila, že schválenie rozpočtu je jediným spôsobom, ako zaručiť vyplatenie sľúbenej finančnej pomoci ľuďom a firmám.

"Ak bolo teda akceptovanie podmienok zo strany SaS jedinou možnosťou, ako schváliť štátny rozpočet, ministerstvo kultúry bolo pripravené prevziať svoj diel zodpovednosti za budúci osud Slovenska," uviedla.

Upozornila zároveň, že valorizačný mechanizmus umožní každoročne navyšovať štátny príspevok. V roku 2023 bude predstavovať sumu 42 miliónov eur, čo pokryje čiastku, ktorá by bola inak vybraná za polrok zo zrušených koncesionárskych poplatkov. "Ďalších 23 miliónov eur získa verejnoprávny telerozhlas prostredníctvom zmluvy so štátom a na účet RTVS pribudne navyše aj osem miliónov eur ako kompenzácia za ľudí oslobodených od platenia koncesií," dodala Milanová.

Avizovala ďalej, že v roku 2024 bude predstavovať štátny príspevok minimálne 83 miliónov eur a RTVS tiež bude môcť počítať s ďalšími desiatkami miliónov eur zo zmluvy so štátom i z kompenzácií.

Milanová deklaruje, že rezort pripraví analýzy, na základe ktorých by mohol byť rozpočet telerozhlasu v budúcom roku navýšený tak, aby sa odstránilo jeho podfinancovanie. "Rovnako tak je vedenie rezortu kultúry rozhodnuté prísť s takým legislatívnym návrhom a systémom financovania, ktorý rozptýli možné obavy zo zasahovania politikov do fungovania RTVS," uistila Milanová.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Opatrenie nadobudne účinnosť od 1. júla, dovtedy budú platiť prechodné ustanovenia. Hlavným príjmom RTVS bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu.