Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Černákov exspoločník si za dve vraždy odpyká 14 a pol roka za mrežami

Súdne pojednávanie s bývalým spoločníkom banskobystrického Mikuláša Černáka, s Milošom K. , ktorý je obvinený okrem iného z dvoch starších vrážd, sa konalo v pondelok 4. augusta 2014 v Justičnom paláci v Bratislave na Záhradníckej ulici. Na snímke príchod Miloša K. na súdne pojednávanie. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V čase vrážd bol na najvyššej organizačnej úrovni skupiny černákovcov.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Bývalý spoločník banskobystrického bossa Mikuláša Černáka, Miloš Kaštan, ktorý je obvinený z dvoch starých mafiánskych vrážd - Alojza Házyho a Miloša Piliara, pôjde do väzenia na 14 rokov a šesť mesiacov za trestné činy vraždy formou účastníctva.

Rozhodol o tom dnes senát Okresného súdu Bratislava I na svojom verejnom zasadnutí, ktorý tak schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel Kaštan s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) 11. júla. Dohoda bola súdu doručená v polovici júla. Spomínaný súhrnný trest odňatia slobody si Kaštan odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia. Dohoda o vine a treste sa dnešným schválením stala právoplatnou a nie je možné sa voči rozsudku odvolať. Súd zároveň dnes zrušil predchádzajúce rozsudky Krajského súdu v Banskej Bystrici a Okresného súdu v Žiari nad Hronom, na základe ktorých bol Kaštan za trestné činy vydierania odsúdený na sedem rokov. Kaštan, ktorý sa doteraz nachádzal vo väzbe v Ilave, priznal teda dnes svoju vinu a vzdal sa práva na riadny súdny proces. V čase vrážd bol na najvyššej organizačnej úrovni skupiny černákovcov.



Polícii sa podarilo vo februári tohto roka objasniť ďalšiu starú mafiánsku vraždu, a to Miloša Piliara z konca 90. rokov, keď vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil štyri osoby z trestného činu vraždy. Kaštana, bývalého spoločníka Černáka, dlhodobo hľadaného bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov Róberta L. alias Kýbla, formou účastníctva, Ivana C. (48) a dlhodobo na úteku ďalšieho bossa sýkorovcov Martina Biháriho alias Rusa, formou spolupáchateľstva. Kaštan bol vzatý do väzby a Ivan C. je vo väzbe pre inú trestnú činnosť.



Podľa policajných zistení ešte koncom 90. rokov Kaštan inicioval vraždu Miloša Piliara. Na neho bol vydaný zatýkací rozkaz pre násilnú trestnú činnosť a skrýval sa. Kaštan sa obával, že bude kontaktovať políciu a spolupracovať s ňou. Preto sa rozhodol pre jeho vraždu. Sprostredkovane sa nakontaktoval na Róberta L., ktorý v tom čase pôsobil na najvyššej riadiacej a koordinačnej úrovni v skupine prezývanej sýkorovci a pôsobiacej v Bratislave a západnej časti územia Slovenskej republiky. Následne Róbert L. alias Kýbel naplánoval, zorganizoval, rozdelil úlohy a inštruoval zvyšných páchateľov. Informovalo vo februári Prezídium Policajného zboru.

Poškodeného vylákali z úkrytu pod vymyslenou zámienkou, že ide na nové miesto, kde sa bude ďalej ukrývať a odviezli ho na chatu pri Seneckých jazerách. Chatu zabezpečil Bihári. Tam ho najskôr omámili nápojom, do ktorého mu dali drogy. Potom mu do úst napchali handričku a liali cez ňu chemickú látku chloroform. Keď nejavil známky života, zahrabali ho do vopred pripravenej jamy. Na vražde sa podieľal aj medzičasom zavraždený šéf seneckej vetvy skupiny sýkorovcov Peter Havasi.



Na základe operatívnej činnosti pracovníkov NAKA boli nájdené a vykopané pozostatky tela koncom júna minulého roka v katastrálnom území Veľkého Grobu. Expertízne skúmanie kostrového nálezu potvrdilo, že ide o poškodeného Piliara. Kaštan bol okrem tejto vraždy obvinený 3. februára tohto roku aj ako objednávateľ vraždy Alojza Házyho. Ten bol zastrelený v roku 1998 v blízkosti Ivanky pri Dunaji. Poškodený začal preberať vydieračské aktivity po zavraždenom bratislavskom bossovi Eduardovi Diničovi. To nevyhovovalo skupine sýkorovcom. Na vražde sa aktívne podieľal Alojz Chromka alias Lojzo Čistič. Kaštanovi za obe vraždy hrozil trest od 15 rokov až výnimočný doživotný trest odňatia slobody. Kaštana zobral do väzby Okresný súd Bratislava I 7. februára z dôvodu takzvanej útekovej a preventívnej väzby.

Kaštan je obžalovaný aj na Okresnom súde Bratislava II za to, že istému mužovi mal násilím a pomocou vyhrážok vziať luxusné auto a potom zorganizovať fiktívny predaj vozidla spoluobžalovanej. S ňou sa vraj dohodol, že si naň vezme úver v lízingovej spoločnosti na základe fiktívnych podkladov.