Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Miloš Zeman privítal na Pražskom hrade prezidentku Zuzanu Čaputovú

Na archívnej snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Čaputová si do Prahy prišla pripomenúť výročie Nežnej revolúcie.

Praha 16. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v stredu privítal na Pražskom hrade slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú. Uviedol to na sociálnej sieti Twitter hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Práve Deň boja za slobodu a demokraciu nám pripomína, ako majú Česi a Slováci k sebe blízko. Ďakujem pánovi prezidentovi za srdečné privítanie," napísala prezidentka na sociálnej sieti Facebook.

Prezidenti spolu hovorili o aktuálnej situácii na Ukrajine a tiež o riešení energetickej krízy. Podľa riaditeľa zahraničného odboru českej Kancelárie prezidenta republiky (KPR) Rudolfa Jindráka diskutovali aj o pripravovaných podujatiach v súvislosti s blížiacim sa 30. výročím rozdelenia Česko-Slovenska.

Čaputová si do Prahy prišla pripomenúť výročie Nežnej revolúcie. Popoludní sa zúčastní na debate so študentmi Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej. Diskutovať budú o nenávistnej rétorike, prejavoch netolerancie a ich súvislosti s rozpadom demokracie v čase dezinformácií. Prezidentku na debatu pozvali študenti zo spolku Politologický klub.

Podvečer si Zuzana Čaputová uctí pamiatku 17. novembra položením kytice a zapálením sviečky pri pamätníku Nežnej revolúcie na Národní tříde.

Slovenská prezidentka tradične navštevuje Prahu deň pred výročím Nežnej revolúcie. Pred rokom sa s Milošom Zemanom stretla v Ústrednej vojenskej nemocnici. Český prezident tam bol v tom čase hospitalizovaný. Zároveň si v tento deň prevzala najvyššie ocenenie hornej komory českého parlamentu – Striebornú medailu predsedu Senátu.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)