Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mimoparlamentné strany sa pri referende o predčasných voľbách nezhodli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

SNS skonštatovala, že spustila referendum o predčasných voľbách ako prvá, pričom sa k nej pridal Hlas-SD a Smer-SD.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Mimoparlamentná opozícia sa v otázke referenda o predčasných voľbách nezhoduje. Progresívne Slovensko (PS) si to podľa slov svojej predsedníčky Ireny Bihariovej vie predstaviť za istých okolností vo výnimočných prípadoch. Aliancia hovorí o potrebe jasných pravidiel, upozorňuje na hrozbu extrému v aktuálnej situácii. Podľa KDH sa má vláda meniť voľbami. SNS referendum podporuje.

"Nie sme mobilizátormi týchto zmien, no nebránime sa myšlienke, aby ľudia mohli za istých okolností vo výnimočných prípadoch zmeniť volebný výsledok aj inak, ako raz za štyri roky parlamentnými voľbami," uviedla Bihariová.

KDH podčiarklo, že vláda sa má meniť voľbami. "Inou možnosťou je rozhodnutie o predčasných voľbách volenými zástupcami v Národnej rade (NR) SR, ale ako je vidieť, 90 hlasov za predčasné voľby sa dnes v parlamente nenájde," skonštatovalo KDH. Treba podľa neho nájsť takú formu demokratickej vlády ľudu, aby jednotlivé formy "všeľudového hlasovania", či už voľby alebo referendum, mali jasné opodstatnenie a vzájomne sa vhodne dopĺňali.

"Pre skrátenie volebného obdobia na základe referenda sú potrebné jasné pravidlá zakotvené v Ústave," zdôraznila Aliancia. Poukázala na nízku dôveru súčasnej vlády, ale aj na frustráciu a rozpoltenosť spoločnosti. "V takejto situácii by z predčasných volieb mohli vzísť posilnené aj extrémistické a nacionalistické strany."

SNS skonštatovala, že spustila referendum o predčasných voľbách ako prvá, pričom sa k nej pridal Hlas-SD a Smer-SD. "Od začiatku sme boli pripravení, je to jediná cesta, ako sa tejto vlády zbaviť," tvrdí strana. Považuje za nelogické, že referendom možno skrátiť volebné obdobie starostovi, no nie poslancom NR SR. Jedinú cestu vidí v prijatí ústavnej zmeny v parlamente. "Ľudia musia mať možnosť referendom skrátiť volebné obdobie," uzavrela SNS.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Milan Drozd


Smerom-SD avizovaný zber podpisov za referendum, ktoré by malo obsahovať aj otázku, či by poslanci mali zmeniť Ústavu SR, sa nechystajú podporiť KDH ani PS, SNS nevidí dôvod, aby ho nepodporila. Aliancia podčiarkla, že ak niekedy podporí zber podpisov, musí byť "autentickou občianskou aktivitou a nie PR kampaňou politickej strany, a musí reflektovať potreby a záujmy regiónov južného a východného Slovenska". Smer-SD už podľa Aliancie dokázal, v akej miere mu záleží na vôli ľudu, keď v minulosti jeho "jednofarebná" vláda neakceptovala referendové rozhodnutie obyvateľov Tešedíkova o zmene názvu obce.

V súvislosti s prípadným znižovaním kvóra pri referende KDH podčiarklo potrebu širokej, hĺbkovej, kvalitnej odbornej i politickej diskusie. Aliancia si myslí, že vzhľadom na doterajšiu úspešnosť referend na Slovensku by bolo lepšie uvažovať o motivácii k vyššej účasti. "Zúčastniť sa na správe vecí verejných priamo, formou referenda, patrí medzi základné práva nás všetkých. V zásadných otázkach, medzi ktoré rozpustenie parlamentu určite patrí, zníženie kvóra môže byť nebezpečné. Tento krok by mohol destabilizovať celý politický systém," zdôraznila Aliancia. SNS pripomenula, že znižovanie kvóra sľuboval líder OĽANO Igor Matovič. Napriek tomu si myslí, že pre určité témy to bude do budúcna potrebné.