Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mimoparlamentné strany si pripomínajú udalosti augusta 1968

Na archívnej snímke predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenská národná strana si myslí, že 21. august umelo zasiahol do vývoja spoločnosti. Poukázala preto na všetky obete tohto obdobia.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Aj mimoparlamentné strany si pripomínajú Deň obetí okupácie Československa v roku 1968. Prvý raz v histórii si Slovensko pripomína obete invázie sovietskych a spojeneckých vojsk z 21. augusta 1968 pamätným dňom.

„Demokracia a sloboda nám nespadli samy od seba z neba, museli ich vybojovať naši rodičia a starí rodičia aj za cenu veľkých obetí," povedal pre TASR predseda mimoparlamentného KDH Milan Majeský.

Pripomenul, že v auguste 1968 zomrela 15-ročná Danka Košanová, ktorú počas invázie sovietskych a spojeneckých vojsk zastrelili na schodoch Univerzity Komenského. Toto miesto a všetky obete sú pre podľa jeho slov pre Slovákov symbolom zločinov, ktoré spáchali okupačné vojská. Zdôraznil, že odkaz tejto udalosti musí zostať živý. Dodal, že sloboda a demokracia sú „mimoriadne krehké a aj dnešný deň" pozýva ich vytrvalo chrániť.

Most-Híd považuje udalosti z roku 1968 za najlepší príklad toho, ako veľmi záleží na tom, kto sú spojenci Slovenska a kam patrí. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa strany Klára Magdeme, Moskva si vtedy zvolila násilie proti Dubčekovcom, lebo chceli väčšiu slobodu tlače, fungujúce hospodárstvo, viac práv a humánnejší život a nechceli hegemóniu jednej jedinej strany.

„V roku 1989 sme z rovnakých dôvodov vyšli na námestia a v roku 2004 sme sa preto rozhodli pre členstvo v Európskej únii. Pretože Brusel, aj so všetkými svojimi chybami je zárukou toho, aby sme sa neprebudili na rachot tankov pod našim oknami," dodala.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) si myslí, že 21. august 1968 bol dňom, ktorý Slovákom na generáciu zobral nádej na šťastnejšiu budúcnosť pre seba a svoje deti. Tvrdí, že vtedy komunistický režim naplno odhalil svoju brutálnu podstatu. Keďže podľa jeho slov išlo zároveň o „deň individuálnych aktov odporu a hrdinstva", mimoparlamentné PS si ho pripomenie vo viacerých slovenských mestách. Je toho názoru, že na osudy a udalosti by sa nikdy nemalo zabudnúť.

Aj Hlas-SD vníma pripomenutie si invázie ako násilný akt zameraný na potlačenie reformnej snahy nastoliť sociálno-demokratické myšlienky do správy štátu.

„Ide o tragickú udalosť, ktorá priniesla straty života ľudí, ktorí sa postavili proti invázii s cieľom brániť slobodu vlastnej krajiny," povedala pre TASR hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Podľa Hlasu-SD invázia znamenala zastavenie reformného procesu a nastolila na dlhé roky časy tvrdej normalizácie, ktorá potlačila demokraciu a slobodu v štáte, kde mnohí občania boli perzekvovaní a zbavení základných ľudských práv.

Slovenská národná strana si myslí, že 21. august umelo zasiahol do vývoja spoločnosti. Poukázala preto na všetky obete tohto obdobia.

„Tento dátum by nám mal byť ponaučením, že na slovenskom území by nikdy nemali byť cudzie vojská. SNS je hrdá na to, že zablokovala aktivity ministerstva zahraničných vecí, ktoré mali v roku 2019 vyvrcholiť prítomnosťou cudzích vojsk," uviedla pre TASR s dôvetkom, že išlo o rámcovú zmluvu medzi USA a Slovenskom. Myslí si, že udalosti v Afganistane jasne ukazujú, že prítomnosť cudzích vojsk nič nerieši.