Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Mimoparlamentné strany si pripomínajú 32. výročie Nežnej revolúcie

Na archívnej snímke ppredseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR Milan Kapusta

Odkaz novembra 1989 je odmietnutie politiky, ktorá je za čiarou, uviedol predseda KDH Milan Majerský.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Mimoparlamentné strany si pripomínajú 32. výročie Nežnej revolúcie. Vyzdvihli odkaz novembra 1989, najmä myšlienku o slobode.

Strana Aliancia poukazuje, že sloboda je vždy rovnako vzácna. "Novembrové námestia, ktoré nad predchádzajúcim režimom zvíťazili bez násilia, v deň výročia Dňa boja za slobodu a demokraciu sú už druhý rok plné nebezpečného hnevu, verbálneho a, žiaľ, aj fyzického násilia. Preto by sme nemali zabudnúť ani na to, že táto krajina pred 32 rokmi svoju slobodu dokázala vybojovať nežne, bez krvipreliatia a násilia," konštatuje.

Predseda SNS Andrej Danko si pripomína nadšenie zo 17 novembra 1989. Tvrdí, že to, čo predvádzajú predstavitelia vlády a parlamentu, nie je demokracia. "Je to tu horšie ako bolo, aj vďaka nim. Poučme sa, zdvihnime hlavu a spoločne dnes odkážme novodobým papalášom, že už stačilo," skonštatoval. SNS zároveň vyzvala ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO), aby sa 17. novembra symbolicky vzdal funkcie. "Presunom národných parkov pod správu životného prostredia obmedzíte práva a vlastníctvo ľudí, ktorí sa po 89. roku dostali k vytúžený majetkom," uviedla strana.

V novembri 1989 sa ľudia postavili proti násiliu, klamstvu a propagande komunistického režimu. V novembri 2021 sa ľudia musia postaviť násiliu, klamstvu a propagande populistov, poukazuje strana Spolu na sociálnej sieti. "Vtedy sme bojovali za slobodu a demokraciu, dnes musíme zabojovať o ich udržanie," doplnila.

Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Biháriová pripomenula, čo by ľudia bez novembra 1989 nemali. "Mnohí by sme sa nemohli živiť tým, čím dnes, naša vízia spoločnosti, ľudské práva a sloboda by boli na míle vzdialené... Na vlastné oči by ľudia videli inú realitu, ako tú, čo je prezentovaná propagandou, a predsa sa nemohli ozvať," poznamenala.

Odkaz novembra 1989 je odmietnutie politiky, ktorá je za čiarou, uviedol predseda KDH Milan Majerský. Hovorí, že sa do všetkých nedokázala vštepiť úcta k pravej slobode, ktorá ide ruka v ruke so zodpovednosťou a hľadaním pravdy. "Ak by sme mladým umožnili toto pochopiť, vedeli by aj v dnešných ideológiách rozpoznať trendy alebo tendencie, ktoré ohrozujú slobodu," podotkol Majerský s tým, že by ju tiež vedeli chrániť pred novými výzvami.