Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Mimoparlamentné strany si pripomínajú vznik ČSR

Na archívnej snímke 28. október 1918 na Václavskom námestí v Prahe. Foto: Archív REPROFOTO TASR

Vznik ČSR považuje KDH za dôležitý historický medzník, vďaka ktorému sa začal formovať novodobý slovenský národ po rozpade Rakúsko-Uhorska.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Výročie 104 rokov od vzniku prvej Československej republiky (ČSR) si v piatok pripomínajú aj viaceré mimoparlamentné strany. Strana Hlas-SD zdôraznila, že vznik spoločného štátu bol výsledkom diplomatického talentu vtedajších politických elít. SNS tvrdí, že bez ČSR by sme dnes nemohli hovoriť o suverénnej Slovenskej republike. KDH uviedlo, že aj dnes sú vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi silno pozitívne.

"Masaryk, Beneš a Štefánik odhodili vlastné úzke politické záujmy, výsledkom čoho bol vznik ČSR, ktorá svojimi silnými demokratickými princípmi a pluralitou spoločnosti vytvorila neskôr základy pre vznik samostatných moderných štátov Čechov a Slovákov," pripomenula v stanovisku Hlasu-SD hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) pripomenulo, že môžeme byť hrdí na osobnosti spoločných československých dejín, akými sú Milan Rastislav Štefánik, Tomáš Garrigue Masaryk a mnohé ďalšie, keďže sa za národ postavili a viedli ho k prosperite. "Nie s vidinou vlastnej slávy a osobného zisku, ale s ideálmi slobody a demokracie," uviedlo PS.

SNS v stanovisku priblížila, že 28. október 1918 bol jedným z kľúčových a rozhodujúcich krokov k budúcej slovenskej štátnosti, ktorá sa naplnila v roku 1993. "Dvadsiaty ôsmy október 1918 bol pre slovenský národ dôležitým míľnikom. Na jednej strane sme sa vykúpili z rakúsko-uhorského područia, na druhej strane sme ešte ako národ, ktorý nemal isté práva v porovnaní s inými národmi, začali spolužitie s Čechmi," doplnila hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Vznik ČSR považuje KDH za dôležitý historický medzník, vďaka ktorému sa začal formovať novodobý slovenský národ po rozpade Rakúsko-Uhorska. Hnutie dodalo, že Slováci a Česi vďaka vzájomnej ústretovosti ukázali svetu, že tak, ako sa dá v jednom štáte spojiť, dá sa aj mierumilovne rozísť a potom ďalej priateľsky spolunažívať. "To je v čase dnešného vojnového konfliktu medzi ďalšími dvomi slovanskými národmi vzácnym úkazom," doplnila strana v stanovisku.

Od vzniku prvej ČSR uplynulo 104 rokov. Národný výbor československý v Prahe prijal 28. októbra 1918 zákon o utvorení samostatnej ČSR, vyhlásil jej vznik a prevzal štátnu moc. Následne sa v Turčianskom Sv. Martine 30. októbra konalo verejné zhromaždenie, na ktorom bola prijatá deklarácia, v ktorej sa Slováci jasne prihlásili k spoločnému štátu s Čechmi.