Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mimoparlamentné strany vyzdvihli hrdinstvo SNP i protifašistický odkaz

Na snímke účastníci počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici v nedeľu 29. augusta 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Hnutie Republika vníma SNP ako nezmazateľnú súčasť slovenských dejín a svojou účasťou vyjadruje úctu všetkým nevinným obetiam.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Bratislava 29. augusta (TASR) - Odkaz Slovenského národného povstania (SNP) vníma mimoparlamentná opozícia ako veľmi silný. Hovorí o hrdinstve predkov a sile vzoprieť sa ideológii. Vníma potrebu pripomínať si SNP aj preto, aby sa hrôzy minulosti neopakovali a aby sme sa z nej poučili. Viaceré strany podčiarkli dôležitosť hovoriť o význame boja proti fašizmu, pretože aj dnes podľa nich sedia v Národnej rade (NR) SR sily s podobnými tendenciami.

Podľa predsedu KDH Milana Majerského nám SNP pripomína, že sloboda a demokracia stoja na každom z nás. "Dnes ich nemusíme brániť za cenu najvyšších obetí, ale každý deň sa musíme usilovať o to, aby sme o slobodu a mier neprišli. Vďaka hrdinským činom našich predkov, ktorí obetovali život v boji proti fašizmu, to mnohí dnes vnímajú ako samozrejmosť," poznamenal s tým, že život v demokratickej krajine je samozrejmosť iba do tej miery, do akej si ju budeme chrániť.

SNP a hrdinstvo jeho účastníkov si podľa Progresívneho Slovenska treba pripomínať aj preto, aby sa nič podobné ako fašistický režim viac nezopakovalo. "Ako vidíme aj na slovenskej politickej scéne, tieto tendencie v spoločnosti prežívajú dodnes a práve odkaz SNP by mal byť povzbudením pre všetkých, ktorí v dnešných neistých časoch hľadajú pozitívnu motiváciu bojovať proti fašistickým a extrémistickým myšlienkam. Demokracia je totiž dielo, ktoré nebude nikdy dokončené," zdôraznilo.

Strana Spolu rovnako poukázala na to, že v parlamente i dnes sedia sily, ktoré "sa neštítia podnecovať nenávisť voči menšinám a označovať ich za príčinu všetkého zla". "Je potrebné si pripomínať, že naši predkovia sa proti tejto nenávisti v minulosti postavili a mnohí v boji za slobodu položili svoje životy," dodala.

Most-Híd považuje za dôležité hovoriť o SNP v širšom kontexte a poukazovať na súvislosti medzi minulosťou a súčasnosťou. "Ľudia v povstaní bojovali proti fašizmu a nacizmu, a vtedy zvíťazili nad jednou z najkrutejších ideológií v dejinách ľudstva. Žiaľ, otvorených prejavov neonacizmu sme svedkami aj dnes," poznamenal.
Na snímke príslušníci čestnej stráže nesú veniec počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici v nedeľu 29. augusta 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Tlačový tajomník SMK Róbert Králik dodal, že pripomínať si pamätné dni minulosti, z ktorých plynú ponaučenia aj pre súčasné generácie, je potrebné. "Z histórie sa treba poučiť a neopakovať chyby minulosti," uviedol.

"V demokratickom štáte je potrebné za každých okolností odsúdiť všetky formy fašizmu, antisemitizmu a všeobecne diskrimináciu ľudí pre svoje vierovyznanie, farbu pleti alebo národnosti," podčiarklo hnutie Spolupatričnosť - Összefogás.
Na snímke vztýčenie slovenskej vlajky počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici v nedeľu 29. augusta 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Česť a pamiatku hrdinom SNP vzdal aj predseda SNS Andrej Danko. "Hlavné oslavy sú len pre pánov, ktorí vládnu. V tichosti a pokore sme preto za SNS položili vence," podotkol na sociálnej sieti.

Hnutie Republika vníma SNP ako nezmazateľnú súčasť slovenských dejín a svojou účasťou vyjadruje úctu všetkým nevinným obetiam. "Je to náš oficiálny postoj, ktorým sa tak verejne a definitívne hlásime k princípom slobody, demokracie a ľudskosti," zdôraznil predseda hnutia Milan Uhrík.