Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mimoparlamentné strany vyzývajú vládu na demisiu

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poukazujú na situáciu v oblasti energetiky, zdravotníctva a ďalších.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Viaceré mimoparlamentné strany vyzvali premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby dal v Národnej rade (NR) SR hlasovať o dôvere vláde v súvislosti s koaličnou krízou. Poukazujú na situáciu v oblasti energetiky, zdravotníctva a ďalších. Strana Dobrá voľba a umiernení podotkla, že ak vláda nie je ochotná riešiť problémy ľudí, mala by odísť. Na demisiu premiéra vyzvala v tejto súvislosti aj mimoparlamentná SNS.

"Včerajšie rokovanie Igora Matoviča (OĽANO) s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) o zdvihnutí platov zdravotníkom ukázalo, že vládu riadi Igor Matovič," skonštatovala SNS. Predseda strany Andrej Danko poukázal na prehlbujúcu sa energetickú krízu a jej dôsledky, premiérovi vyčíta mlčanie aj pri zatváraní slovenských fabrík. "Odchod koaličného partnera SaS nás len utvrdzuje, že táto koalícia končí. Vyzývame predsedu vlády, aby za nezvládnutie situácie v energetike, zdravotníctve, ale i v mnohých iných oblastiach podal bezodkladne demisiu," vyhlásila SNS.

Líder strany Dobrá voľba a umiernení Tomáš Drucker upozornil, že náklady na energie nepostihnú len firmy a domácnosti, ale celý verejný sektor. Strana poznamenala, že riešenie sa nenájde v statusoch lídra OĽANO na sociálnych sieťach. Zdôraznila, že Slovensko potrebuje konštruktívnu a odbornú politiku, nie amatérsky cirkus. "Ak vláda nie je ochotná riešiť problémy, má sa pratať do zabudnutia," uzavrel Drucker.

Mimoparlamentný Hlas-SD ešte v stredu (17. 8.) vyzval premiéra, aby predstúpil pred parlament a dal hlasovať o dôvere vláde. Minister financií totiž podľa strany predviedol ďalší diel hádok s SaS. Jediné riešenie vidí líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini v predčasných voľbách, podobne ako aj ďalšie mimoparlamentné strany.

OĽANO reagovalo, že spôsob, akým sa vyrovná s koaličnou krízou, nebude záležať od názorov Hlasu-SD. Tvrdí, že nešpekuluje, pracuje a doručuje ľuďom výsledky.