Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mimoparlamentný Hlas kritizuje vládu za slabú prípravu na tretiu vlnu

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Poslanec SaS Roman Foltin odmieta vyjadrenia Hlasu o nedostupnosti vakcíny.

Bratislava 28. júla (TASR) – Nezaradený poslanec Richard Raši pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD kritizuje slabú prípravu vlády na tretiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19.

Na stredajšej tlačovej konferencii poukázal na potrebu ochrany hraníc, zabezpečenie trasovania, liekov či podpory pre nemocnice a ambulancie. Problémy vidí aj pri očkovaní. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sa na ďalšiu vlnu pandémie pripravuje. Nemocnice sú podľa rezortu pripravené prijať pacientov s ochorením COVID-19 a pracuje sa aj na zvýšení zaočkovanosti.

Vláda podľa Rašiho podcenila očkovanie. „Hlavným dôvodom je stále problém s fyzickou dostupnosťou vakcíny, ale aj nízkou dôverou vo vakcináciu a vo vládu,“ myslí si poslanec.

Prijatú novelu zákona, ktorá umožňuje Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri prijímaní pandemických opatrení prihliadať na COVID preukazy, považuje za dôkaz, že vláda rezignovala na komunikáciu s občanmi, preto pristúpila k donúteniu a diskriminácii. Podotkol, že aj financie na kampaň už sú, no nevidieť ju.

Raši považuje za zásadnú chybu, že sa netreba registrovať po každej návšteve zo zahraničia. Na druhej strane kritizuje kontrolu pendlerov. Zaujíma ho aj to, ako sa bude kontrolovať dodržiavanie karantény a ako boli posilnené kapacity na trasovanie. Pri nemocničnej a ambulantnej liečbe mu chýba pandemický plán vychádzajúci zo skúsenosti z predošlého obdobia, ale aj jasná testovacia stratégia.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tvrdí, že sa na tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu priebežne pripravuje. Ako informovalo v stredu, nemocnice sú vďaka plánu reprofilizácie pripravené v prípade potreby prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19 a pracuje sa na zvýšení zaočkovanosti obyvateľstva. Rieši tiež zefektívnenie trasovania kontaktov, sekvenáciu pozitívnych vzoriek či monitoring odpadových vôd. Rezort zdravotníctva tiež monitoruje stav zásob liekov.

Poslanec SaS Roman Foltin odmieta vyjadrenia Hlasu o nedostupnosti vakcíny. Predsedu strany Hlas Petra Pellegriniho obvinil z toho, že sa na nedôvere k očkovaniu priamo podieľa.

„Vy neviete, čo chcete. Vy ste sa chceli zapáčiť davu protestujúcich pred parlamentom, ale dav vás vypískal a označili za zradcu. Ste obyčajný populista a spochybňovač vakcín, tak, prosím, nekritizujte vládu za slabú očkovanosť," skonštatoval na sociálnej sieti.



MZ SR v reakcii vyzvalo opozíciu, aby z pandémie nerobila politickú tému a nezneisťovala verejnosť zavádzajúcimi vyjadreniami.

„Ak jej ide skutočne o ľudí žijúcich na Slovensku, aby práve, naopak, pridala ruku k dielu a konštruktívnymi vyjadreniami pomohla vyviesť Slovensko z pandémie," zdôraznila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že odborníci na ministerstve, na Úrade verejného zdravotníctva SR a na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva pracujú na tom, aby ochránili zdravie a životy ľudí.

Doplnila, že v porovnaní s vlaňajškom už vedia v predstihu nastavovať kroky a opatrenia