Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Matoviča má byť v stredu

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií iniciovala SaS. Podpísalo ho 32 poslancov.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Minister financií Igor Matovič (OĽANO) by mal čeliť odvolávaniu z funkcie na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR v stredu (28. 9.) od 14.00 h. Termín zasadnutia zverejnili na webstránke NR SR.

Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií iniciovala SaS. Podpísalo ho 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

"Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie," argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády. SaS vylučuje osobné dôvody na Matovičovo odvolanie.

Matovičovo odvolávanie v parlamente podporí aj opozičný Smer-SD, ktorý však za jediné východisko z ústavnej krízy považuje predčasné voľby.

Matovič na iniciatívu SaS reagoval slovami o spájaní sa s mafiou. Krok liberálov označil za potvrdenie, že sa SaS po voľbách "bez hanby spojí aj so smerákmi" či s Hlasom-SD. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vidí za postojom SaS snahu o pomstu Matovičovi.