Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mimoriadna schôdza k referendu o dohode s USA má byť v utorok

Poslanci počas rokovania na schôdzi Národnej rady SR v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Strana Smer-SD sa chce v referende pýtať občanov, či súhlasia, aby Národná rada SR vyslovila súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a USA.

Bratislava 13. januára (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA sa má konať v utorok 18. januára. Začať sa má o 13.00 h. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Jediným bodom programu 54. schôdze má byť návrh opozičných poslancov na schválenie uznesenia o vyhlásení referenda.

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD spolu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu. Strana sa chce v referende pýtať občanov, či súhlasia, aby Národná rada SR vyslovila súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a USA. Líder strany Robert Fico pripomenul, že v prípade schválenia návrhu by predseda parlamentu musel predložiť uznesenie prezidentke, ktorá by referendum musela vyhlásiť.

Podľa Ústavy SR referendum vyhlasuje prezident SR, ak o to petíciou požiada aspoň 350.000 občanov alebo ak sa na tom uznesie parlament. A to do 30 dní od prijatia petície občanov alebo uznesenia NR SR.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odobrila v stredu (12. 1.) vláda. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť parlament. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.